Șapte copii cu coronavirus, internaţi la Spitalul din Medgidia. Managerul Eugen Aglițoiu: “Unitatea spitalicească este supraaglomerată”

0
2352
Eugen Agliţoiu, managerul Spitalului Municipal Medgidia

De mai bine de o lună de zile numărul persoanelor infectate cu virusul Sars-Cov-2 crește alarmant, în toată țara. Sâmbătă, 10 octombrie a.c., au fost raportate, în 24 de ore, 3.517 cazuri noi de infectare, semn că situația este destul de serioasă și gravă în același timp.

Judeţul Constanța a fost greu încercat în perioada sezonului estival, mai ales că turiștii au dat năvală pe litoral, dar de punctat că, la începutul decretării stării de urgență, județul de la malul mării Negre a fost şi ”zona de cazare” pentru 1.500 de repatriați din Italia şi nu numai.

A trecut mai bine de jumătate de an de când județul Constanța a ținut piept acestui virus, iar ”peisajul” nu poate fi conturat în optimism, iar asta pentru că numărul de noi cazuri nu scade sub 80 de mai bine de o săptămână și aproape zilnic sunt raportate decese și nu unul, ci mai multe, majoritatea pacienților fiind de la Spitalul din Medgidia.

Ca o paranteză, în județul Constanța mai multe unități spitalicești au fost selectate pentru a fi ”suport Covid”, alături de Spitalul de Boli Infecțioase Constanța: Spitalul din Mangalia, Spitalul din Medgidia, iar pentru că acestea sunt supraaglomerate, unii dintre pacienți care prezintă forme ușoare ale infectării cu virusul Sars-Cov-2 sunt internați la Spitalul Modular de pe stadionul Portul din municipiul Constanța.

Prefectura Constanța a transmis, în cursul zilei de duminică, 11 octombrie a.c., că la nivelul județului au fost incluse 607 paturi pentru tratarea bolnavilor COVID-19. Acestea sunt distribuite astfel: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (120 – 133 ocupate, capacitate suplimentată), Spitalul de Pneumoftiziologie (100 – 96 ocupate), Spitalul Municipal Medgidia (150 – 127 ocupate), Spitalul Municipal Mangalia (107 – 84 ocupate), Spitalul Militar – Sistem Modular (56 – 55 ocupate) și Secția Exterioară Agigea (74 – 2 ocupate).

Eugen Aglițoiu, managerul Spitalul din Medgidia a declarat pentru ziarul Focus Press că, de fapt, în aceste momente sunt ocupate 134 de paturi din spital; pe de altă parte, acesta a precizat că unitatea nu duce lipsă de echipamente de protecție și sanitare.

Potrivit lui Agliţoiu, medicii sunt foarte epuizați, dar nu ne referim aici la orele suplimentare muncite în plus, pentru că se încadrează în normă, ci la modul în care își desfășoară activitatea, în acele echipamente: ”De exemplu, este foarte dificil pentru ei, fiind îmbrăcați în acele combinezoane, să facă o injecție”.

Managerul Spitalului din Medgidia a mai precizat că în unitatea medicală sunt internați pacienți peste capacitatea normală, dar că, deși la secția de Pediatrie și Neonatologie mai sunt locuri, este normal să nu fie ocupate de către adulți, fiind vorba de copii și nou născuți.

”Am avut și avem în prezent copii infectați cu acest virus, Sars-Cov-2, șapte la număr, dar din fericire copiii se externează cu bine din spital, fiind tratați și vindecați de COVID-19, suportând mai bine decât adulții această infecție”, a mai spus Eugen Aglițoiu.

Sursa de oxigent a fost mărită la Spitalul din Medgidia, a mai declarat Agliţoiu:”Unitatea spitalicească este supraaglomerată. Aici au fost internați pacienți cu patologie moderată spre gravă și au nevoie de oxigen. A fost nevoie de un stocator de 3 mii de litri de oxigen”.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.