Scandal în grupul de elaborare a Strategiei culturale a Constanței: un membru s-a retras din cauza afirmațiilor antisemite

1
735

Directorul Teatrului de Stat Constanța a anunțat că s-a retras din Grupul executiv de lucru pentru elaborarea Strategiei culturale a municipiului Constanța, din cauza unor afirmații antisemite.

Miercuri, 22 septembrie a.c., a avut loc o întâlnire on-line a membrilor Grupului executiv de lucru pentru elaborarea Strategiei culturale a municipiului Constanța, pentru a discuta pe baza unui draft de document ce urmează a fi pus în dezbatere publică.

În cadrul dezbaterilor, dr. Lavinia Dumitrașcu, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a propus ca, în cadrul capitolului dedicat minorităților, să fie prinsă și refacerea sinagogii constănțene, aflată într-o stare avansată de degradare.

„La momentul respectiv, a intervenit un domn profesor pensionar (prefer să nu îl numesc) în felul următor: «Da’ de ce nu și-o fac ei, prin asociația aia a lor? Ei așteaptă să le-o facem noi? De ce să le-o facă statul român? Vine domnul ală de la ei și are pretenții… Pe urmă mai vine și ambasadorul ală al lor și scoate cifrele alea cu 400,000 de evrei care au murit în Holocaust…»

Am intervenit în discuție și i-am explicat domnului profesor că așa cum evreii din România fac parte din societatea românească ca cetățeni români, așa și sinagogile fac parte din patrimoniul cultural românesc, în mod aparte cele precum cea din Constanța, care stă mărturie a unui trecut în care comunitatea evreiască a jucat un rol important în viața urbei tomitane. Și i-am explicat respectivului domn că aprecierile sale sunt profund jignitoare și denotă un antisemitism rușinos. După care am părăsit întâlnirea“, susține Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța.

Acesta a decis să se retragă din grupul de elaborarea a strategiei, „pentru că nu doresc să fiu în niciun fel asociat cu personaje care emit judecăți antisemite“.

V.I.

1 COMENTARIU

  1. F bine ca s-a retras. A rămas Daniela Vladescu care o sa vrea sa includă în strategie sistemul abuzului sexual tema abordanta și părtinitoare la care ia parte și soții Cherecheș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.