Scandal între medicii de familie şi cei de la DSP Constanţa pe tema adeverinţelor de izolare

0
1549

Pandemia de coronavirus se extinde din ce în ce mai mult în judeţul Constanţa. Conform măsurilor luate de autorităţi, peste 10 ţări din Europa sunt considerate la momentul acesta zone roşii, iar mai multe state sunt în zona galbenă. Toţi cei care se întorc din zonele roşii intră direct în carantină instituţionalizată, iar cei care vin din zonele galbele sunt obligaţi să adopte măsura izolării la domiciliu pentru 14 zile. Orice cetăţean care soseşte în ţară şi se izolează la domiciliu are obligaţia să anunţe autorităţile competente, respective medicul de familie de care aparţine, DSP-ul şi un medic epidemiolog. După terminarea celor 14 zile se eliberează un certificat epidemiologic prin care se atestă că persoana nu a prezentat simptome specifice COVID-19 şi o adeverinţă medical pentru concediu de izolare, la cerere. Ei bine, această adeverinţă a devenit mărul discordiei între medicii de familiei şi cei de la DSP.

Medicii de familie din judeţul Constanţa sunt şi ei în prima linie în lupta cu COVID-19. Pe lângă pacienţii care vin zilnic la consultaţii, aceştia trebuie să ia în evidenţă şi persoanele care au venit din străinătate şi care stau în izolare la domiciliu. După terminarea izolării, medicii de familie pot elibera o adeverinţă cu concediul deizolare, însă acestea vin de la cei de la DSP. Se pare că medicii constănţeni au avut probleme pe această temă, cei de la DSP, refuzând să le elibereze adeverinţele solicitate. Simona Solici, medic de familie în localitatea Murfatlar, a fost cea care ne-a relatat acest aspect, însă cei de la DSP susţin cu totul altceva. „Noi am avut nişte probleme cu cei de la DSP care nu au vrut sub nici o formă să ne dea adeverinţa pentru a elibera concediu de izolare. Au interpretat greşit Ordonanţa de Urgenţă nr.141/2020 care spune că medical de familie trebuie să îţi elibereze concediul de izolare, iar ei până în acest moment nu au vrut să accepte că modificările ulterioare la această ordonanţă, nu se refereau la această adeverinţă. Noi fără această adeverinţă nu puteam să eliberăm concediu medical. După mai multe discuţii şi o întâlnire cu reprezentanţii medicilor de familie din judeţul Constanţa situaţia s-a rezolvat”, susţine Simona Solici, medic de familie.

Directorul DSP Constanţa susţine că acest lucru nu este adevărat şi că medicii de familie nu vor ca aceste declaraţii să fie emise de ei. „În momentul acesta aşteptăm nişte clarificări de la Ministerul Sănătăţii. Problema este că medicii de familie nu vor să îşi asume declaraţiile pe propria răspundere a persoanelor aflate în izolare. Ei nu vor ca aceste declaraţii să fie emise la ei. Vom vedea, se va rezolva zilele acestea.”, au declarat reprezentanții DSP Constanța.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.