Scandal la Poarta Albă, între primar și fostul viceprimar

2
604

Din cauza noii organigrame a Primăriei Poarta Albă și a asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav, ies scântei între fostul viceprimar Florentina Țigmeanu și primarul Vasile Delicoti. Aceștia se acuză reciproc de interese ascunse.

Primarul comunei Poarta Albă a propus spre votul consilierilor o nouă organigramă a administrației locale, motivând că se impune reorganizarea compartimentelor și micșorarea numărului de personal și al numărului de posturi din aparatul de specialitate. Cu toate acestea, fostul viceprimar Florentina Țigmeanu, actual consilier local P.P.U.S.L., susține că, de fapt, se înființează două noi posturi.

„Distinsul primar, întrebat care este presupusa reducere de personal, invocată în mod fals în expunerea de motive, neavând argumente să mă contrazică, deoarece se înființează două noi posturi, în niciun caz nu se reduce, se enervează. (…) Referitor la organigrama veche, care ar trebui afișată pe site-ul Primăriei, nu există! Și, ca un lucru, în concluzie, nu se reduce niciun post, dimpotrivă, se sporește numărul de posturi cu două față de cele existente în prezent!“, susține consilierul local Florentina Țigmeanu.

Primarul ne-a declarat, însă, că acest lucru nu este adevărat, deoarece a desființat șapte posturi, ale unor angajați care nu își făceau treaba. „Am făcut o reorganizare. Am desființat șase posturi de la Poliția Locală și unul de la Urbanism. Pentru că acești oameni nu aveau activitate sau nu își făceau treaba. Vor fi alte șapte posturi create, dar doar patru ocupate, deci a fost redus numărul de personal“, a explicat Vasile Delicoti.

Și cu privire la angajarea asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav cei doi nu se înțeleg, aceasta fiind o problemă mai veche, încă din 2019, când s-a aprobat reducerea numărului acestor posturi. Primarul comunei Poarta Alba ar fi postat pe site-ul administrației locale un raport întocmit de către fostul viceprimar Florentina Țigmeanu, pentru proiectul de hotărâre de reducere a numărului posturilor asistenților personali, în care se solicita desființarea posturilor din cauza imposibilității plății și a salariilor și a indemnizațiilor pentru aceștia (Nu putem verifica acest lucru deoarece site-ul Primăriei Poarta Albă nu funcționează la acest moment!)

Actualul consilier local P.P.U.S.L. susține, însă, că a fost pusă de primar să realizeze acel raport și că oricum proiectul de hotărâre nu ar fi fost propus spre votul aleșilor local fără aprobarea lui Vasile Delicoti.

„Referitor la ceea ce a apărut «oficial» pe site-ul Primăriei Poarta Albă, cu privire la concedierea asistenților personali, stimate domnule primar, țin să vă reamintesc, așa cum ați procedat cu organigrama în acest an, așa ați procedat și în 2019. Ați pus viceprimarii să semneze rapoartele, ca și cum ar fi inițiativa lor! Băgați viceprimarii la înaintare, ca să scăpați de orice responsabilitate în fața oamenilor. Domnule, asta se numește, pe românește, «nu aveți sânge“, ceea ce este rușinos pentru un bărbat, cum vă considerați dumneavoastră! Cred că sunt de cel puțin câteva ori mai bărbat, în sensul că îmi asum toate acțiunile mele, ceea ce nu e cazul dumneavoastră! Tot timpul aruncați vina pe ceilalți!

Lucrurile au stat, de fapt, în felul următor:

– ați chemat toți asistenții personali într-o zi, la Primărie, pentru o discuție colectivă, care a avut loc, îmi amintesc foarte bine, în sala de protocol a Primăriei;

– acolo le-ați promis că dacă își vor da demisia, îi veți reangaja după ce le va trece perioada de șomaj, în timpul acesta fiind avantajos pentru toată lumea: pe de o parte asistenții personali încasau și indemnizație și șomaj, pe de altă parte, pentru Primaărie, care scăpa de salarii.

În ceea ce privește hârtia afișată, da, este semnată de mine, dar ca o formalitate ce trebuia să intre în ședința de Consiliu, pentru reducerea posturilor, după ce oamenii și-au scris demisiile. Acesta este adevărul.

În plus, chiar dacă eu aș fi propus reducerea, ceea ce nu este adevărat, această hârtie trebuia să fie semnată de primar, singurul care poate hotărî ce intră în ședinta de Consiliu, pe ordinea de zi! Fără aprobarea lui, cea din partea dreapta sus a raportului, nu trece nimic pentru a ajunge în Consiliu!“, a declarat Florentina Țigmeanu.

De cealaltă parte, primarul comunei Poarta Albă susține că, în 2019, fostul viceprimar a fost cel care a cerut să facă acel raport, deoarece voia să demonstreze că are activitate în Primărie. Și că acum vor fi angajați patru asistenți personali pentru persoanele cu handicap grav, care nu beneficiază de șomaj și care au nevoie de asigurare medicală.

„Dacă nu era redus atunci numărul de posturi de asistenți personali, ar fi fost foarte greu. Pentru că aveam proiecte în implementare, aveam credite de achitat, Primăria avea o situație financiară complicată. Așa că am solicitat să rămână angajați doar cei care aveau cu adevărat nevoie, restul să încaseze șomajul.

Eu nu i-am cerut doamnei să facă acel raport, ea a cerut acest lucru, ea l-a făcut, pentru că voia să arate că are activitate, se pregătea pentru candidatura de anul trecut.

Vom angaja acum patru asistenți personali pentru persoanele cu handicap grav din comună, care au nevoie să fie asigurați medical. Restul au indemnizație“, a explicat Vasile Delicoti.

Valentin ISPAS

2 COMENTARII

  1. Solicitați corpul de control și acționați în contecios administrativ,dați în judecată la București,sunt multe probleme la primăria Poarta Albă chiar și la școala Poarta Albă.Fiecare Naș își are Nașu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.