Avocatul Traian Alexandru Bundă, din cadrul Baroului Constanţa, ne învață cum să procedăm atunci când primim facturi prea mari la gaze sau la energie electrică. Primul lucru pe care trebuie să-l facă un consumator care primește o factură exagerată este să înregistreze o sesizare la furnizor. El trebuie să vă răspundă în termen de 15 zile lucrătoare, iar dacă răspunsul primit este „negativ“, atunci trebuie sesizată Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC). În situația în care răspunsul primit de la Protecția Consumatorului nu este mulțumitor, aveți dreptul să contestați facturile în instanță.
Ministrul Energiei a îndemnat consumatorii de energie electrică să refuze, pur și simplu, să plătească facturile calculate în mod eronat. Consumatorii casnici pot refuza să plătească facturile, doar dacă obţin o astfel de îngheţare a facturilor, în baza unor acțiuni pe care să le facă în justiție sau la ANPC, susține avocatul Alexandru Traian Bundă.
Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de Urgență, interzicerea debranșărilor, refacerea facturilor, neperceperea de penalități și suspendarea plății lor până la finalizarea analizei facturii. „Am introdus obligativitatea recalculării facturilor emise eronat de către furnizori, adică fără aplicarea mecanismelor de plafonare și compensare. Furnizorii au obligația să le recalculeze fără penalități în termen de 15 zile. De asemenea, pe această perioadă de 15 zile, se suspendă o eventuală plată a acestora. De asemenea, pentru a preîntâmpina posibile, eventuale abuzuri a vreunei părți față de clienți, pe perioada prezentei ordonanțe, de plafonare și compensare, sunt interzise, practic debranșările“, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei. Imposibilitatea debranșării este valabilă pe perioada aplicării legii, la care se adaugă 90 de zile, ca perioadă de tranziție.
De la 1 noiembrie 2021, există prevederi legale care spun că prețurile se plafonează în sezonul rece, până la 31 martie a.c. Însă, de la 1 februarie a.c. vor intra în vigoare alte prevederi legale, cel puțin așa a dat asigurări Guvernul, care vor coborî prețul de plafonare și mai mult. Ce va stabili noua prevedere legală? „Spune că furnizorul de utilități este obligat să calculeze prețul pe care îl stabilește pentru ceea ce furnizează la o valoare maximală. Nu poate să depășească prețul stabilit prin lege. Prețul poate să fie mai mic. Pentru persoanele care au avut încheiate contracte anterior liberalizării pieței și a prețului mai mic decât plafonul pe care îl stabilește legea, facturile rămân la fel. Aceste prevederi legale ajută oamenii care au încheiat contracte pentru furnizare de utilități după liberalizarea pieței, oameni care au prețul pe KWh de 3-5 ori mai mare. Pot exista situații în care doi vecini să aibă diferențe de 3-4 ori mai mari în cazul facturilor. Legea vine și spune că înțelege că s-a liberalizat piața, înțelege că se poate stabili prețul dorit în condiții de concurență loială“, a declarat, pentru Focus Press, avocatul Traian Alexandru Bundă.
Contractul cu furnizorul rămâne același, nu se modifică
Ținând cont de situația actuală, de pandemie, perioadă de iarnă și de problemele economice, s-a stabilit plafonarea prețului, dar asta nu înseamnă că se modifică și contractul în sine cu furnizorul de utilități.
„Dacă s-a plafonat prețul la 0,37 lei/KWh, dar în contract avem 0,70 lei, nu înseamnă că actul acesta s-a modificat. Contractul rămâne același, doar că oamenii vor beneficia de o reducere a prețului până la 1 aprilie a.c., doar în sezonul rece. În situația în care furnizorul emite o factură pentru perioada de facturare ulterioară datei de 1 noiembrie 2021 și nu a plafonat prețul, până la limita maximă pe care o impune legea, oamenii au dreptul să conteste această factură sau valoarea ei“, potrivit avocatului Traian Alexandru Bundă.
Pași de urmat dacă există neclarități privind facturarea energiei electrice și a gazelor naturale
Modalitatea cea mai eficientă este de a suna furnizorul de energie electrică pentru a contesta factura, formulând o sesizare oficială, precizează avocatul Alexandru Traian Bundă. Furnizorii de utilități sunt obligați din punct de vedere legal să înregistreze convorbirile ca mijloc de probă în favoarea și în defavoarea lor, dar și să înregistreze orice petiție, chiar și verbală, primită de la clienți. Fiecare om care va suna la furnizor va fi nevoit să menționeze nemulțumirile.
„În acest fel va arăta că nu s-a plafonat prețul și că nu s-a stabilit corect conform legii, și că vrea să facă o sesizare. Există un termen legal pentru a se răspunde la sesizare. Cel care face sesizarea poate să ceară un număr de înregistrare, chiar și telefonic. În baza de date a furnizorului se va verifica acel cod de client, datele personale. Orice discuții purtate cu reprezentanții furnizorului se vor înregistra în sistem pe acel cod de client. Cel care face sesizarea nu este obligat să ceară un număr de înregistrare, ci pur și simplu poate să ofere codul de client. În baza de date se va vedea în ce zi clientul a sunat și a formulat o sesizare cu privire la o factură. Cei care furnizează utilități pot să emită o nouă factură sau să respingă sesizarea.
În situația în care consumatorul primește un răspuns negativ, acesta are posibilitatea să formuleze o nouă sesizare la Protecția Consumatorului, instituție care va veni în sprijinul lui și o să-l ajute în această situație. Dacă, în continuare, răspunsul va fi negativ și de la Protecția Consumatorului, consumatorul are posibilitatea legală să formuleze o cerere de chemare în judecată, prin care să conteste respectiva factură și să îi solicite judecătorului să ia act că furnizorul nu și-a respectat clauzele contractuale și prevederile legale în materie. (…)
Dacă se primește un răspuns favorabil, evident că se va primi o nouă factură, care va fi rectificată. Dacă nu primește niciun răspuns, poate să facă o sesizare la OPC sau să ceară direct în instanță judecătorului să-l oblige pe furnizor să răspundă“, a declarat avocatul Traian Alexandru Bundă.
Ce riscăm dacă refuzăm să plătim facturile exagerate?
Este necesar ca facturile exagerate să fie contestate. „Am observat că, de regulă, se răspunde la astfel de sesizări. Furnizorii au înțeles să răspundă destul de repede la sesizări, să își modifice facturile și să emită facturi noi cu prețul modificat corespunzător. Există o problemă în a nuanța ceea ce s-a menționat cu privire la plată. Ministrul Energiei a spus că dacă suntem nemulțumiți de facturi și observăm că nu a fost plafonat prețul și este exagerat de mare, să nu plătim facturile. Însă, există un risc. Trebuie să fim foarte atenți la ceea ce apare pe facturi.
Oamenii sunt un pic neglijenți când vine vorba despre toate contractele și hârtiile pe care le primesc și semnează contractele fără să citească toate clauzele. Vin facturile, văd prețul mare și nu-și explică de ce. Factura are 3-5 pagini, în funcție de furnizor“, ne-a explicat avocatul Traian Alexandru Bundă.
Analizarea în concret a facturilor
Înainte să ne plângem de facturile exagerate, suntem nevoiți să analizăm cu atenție dacă nu cumva au fost calculate în mod corect. „Este posibil ca prețul să fi fost calculat corect și să fim noi nemulțumiți doar pentru că este o factură mare, dar nu putem să nu plătim. Este necesar să analizăm în concret fiecare pagină și, eventual, să discutăm cu o persoană abilitată, să ne poată lămuri dacă avem neclarități, să vedem dacă avem dreptate sau nu. Dacă avem dreptate, facem sesizare. Dacă nu facem nimic, ne vom trezi cu penalități în mod obligatoriu.
Dacă suntem convinși că prețul este eronat calculat, putem să nu plătim acele facturi, cu o singură condiție, respectiv să le contestăm. Să facem sesizare la furnizor și, ulterior, la Protecția Consumatorului, dacă va fi cazul. Nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. Noi trebuie să facem ceva în sensul acesta, pentru că altminteri, dacă nu luăm atitudine, vor curge penalități“, conform avocatului Traian Alexandru Bundă.
Dacă factura este mai mare ca urmare a scumpirii energiei electrice în baza unui contract pe care vi l-ați asumat și în baza unui consum real, nu aveți ce să faceți, eventual puteți cere plată eșalonată a acesteia.
„Orice factură necontestată se consideră ca fiind corectă și ne trezim cu penalități, iar la sumele pe care le-am văzut în ultima perioadă pe facturi, și penalitățile vor fi destul de mari. Majoritatea oamenilor care au contestat au primit facturile recalculate. Au fost emise alte facturi de regularizare și au găsit o soluție la furnizor.
Probabil că este o neatenție și o neglijență din partea furnizorului sau, în unele cazuri, sunt făcute în mod voit, intenționat, aceste facturi cu sume incorecte, în ideea că dacă omul nu contestă, plătește și este avantaj și câștig pentru ei. Trebuie să ne analizăm fiecare caz în parte și să luăm o decizie după o minimă verificare, pentru că s-ar putea să nu avem noi dreptate“, susține avocatul.
Marii consumatori au reguli puțin distincte și se încearcă a se găsi soluții și pentru instituțiile publice și marii consumatori, respectiv găsirea unui alt plafon, „pentru că nu este normal ca într-o țară civilizată să închidem o instituție, un liceu, un muzeu, un teatru, o școală doar pentru că nu își permite să plătească factura“, a conchis avocatul Traian Alexandru Bundă.
Sfaturi pentru consumatori de la ANRE
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) vine și ea cu sfaturi pentru noi, spunându-ne că dacă avem nelămuriri în legătură cu facturile, să ne adresă, în primul rând, furnizorului, care este obligat să ofere explicații clare. Apoi, dacă nu suntem mulțumiți de răspuns, să depunem plângeri la ANRE, la alte instituții și chiar în justiție. Consumatorii pot apela call-centerul ANRE la numărul 0374.554.265 (telefon cu tarif normal în rețeaua Orange, apelabil din toate rețelele) şi la numărul 021.9782 (telefon cu tarif normal în rețeaua Telekom, apelabil din toate rețelele). De asemenea, consumatorii pot depune petiții pentru aspecte care țin de încălcarea cadrului de reglementare și a legislației primare incidente, prin intermediul rubricii Petiții pe pagina web a ANRE.
Condițiile în care clienții casnici pot beneficia de compensarea facturii de energie și plafonarea prețului la energie electrică și gaze naturale le găsiți aici.
Alexandra VASILE