„Școala Altfel“, cât pe ce să se transforme într-o tragedie: copiii de la o grădiniţă au fost duşi la o locație care funcționează ilegal pe parte de alimentație publică, iar o anexă a luat foc!

1
11830
Ferma „Călin, file din poveştile Mălinei“, din Târgușor

Un nefericit incident a avut loc într-o locație din zona Târgușor, fiind vorba de „Călin, file din poveştile Mălinei“. Mai mulți copii din cadrul Grădiniței Florilor din Cumpăna se aflau la respectiva fermă de migdali, în cadrul Programului „Școala Altfel“, pentru a vedea cum este viața la țară. Însă, așa cum ne-au precizat anumiți părinți, o anexă din lemn a luat foc, la fața locului ajungând atât pompierii, cât și Poliția. Din fericire, nu au existat victime, însă anumiți părinți spun că micuții s-au speriat foarte tare. O problemă ce ridică semne de întrebare este legată de autorizațiile de funcționare, mai ales pe partea de alimentație publică. Unul dintre antreprenori ne-a declarat că totul este în regulă, însă potrivit informațiilor noastre, lucrurile nu sunt chiar așa. Cert este că, pe partea de alimentație publică, nu există autorizații.

Nefericitul eveniment a avut loc miercuri, 24 mai a.c., atunci când copiii din cadrul Grădiniței Florilor din Cumpăna au mers la ferma de migdali de la Târgușor, „Călin, file din poveştile Mălinei“, a soților Păun, pentru a vedea cum este viața la țară.

Evenimentul a avut loc ieri (24 mai – n.r.). Biletul de fiecare copil a fost 80 de lei. Pe lângă faptul că totul a fost prost organizat, a mai luat foc și o căsuță din lemn de acolo. Copiii s-au speriat foarte tare, au făcut atac de panică. O femeie, care e și ea educatoare și a venit cu copilul, a leșinat. Stingeau focul cu furtunul, cu apă din butoi. Copiii și-au lăsat apele pe masă și au fost urcați în autocar, și au plecat. Nu li s-a dat apă pe drum, nu au apucat să mănânce nimic… Este incredibil ce a fost acolo. Poliția și pompierii au ajuns când copiii erau deja în autocar, a declarat, pentru Focus Press, o mămică.

Intervenția la incendiu a fost confirmată de către reprezentanții ISU Dobrogea, care au specificat faptul că a ars o anexă, pe o suprafață de circa 30 mp și, din fericire, nu au existat victime.

Reprezentanții locației susțin că totul este în regulă și că desfășoară activități în aer liber

Contactat telefonic de către Focus Press, Florin Păun, unul dintre deținătorii locației, au precizat că incidentul a fost unul minor și nimeni nu a fost pus în pericol. Cât despre autorizații, acesta a precizat că totul este în regulă.

Nu s-a lăsat cu niciun atac de panică, toată lumea este în regulă. Am luat legătura cu părinții și totul este în regulă. Ceea ce se vehiculează a pornit din partea unei mămici, care nici nu a fost prezentă la fața locului, a spus Florin Păun.

Întrebat despre autorizațiile de funcționare, acesta a răspuns: „Copiii vin să se distreze în aer liber. Pentru distracție în aer liber, da“.

Însă, Focus Press a punctat dacă există vreo autorizație și pe partea de alimentație publică, având în vedere că acolo se prepară și mâncare, așa cum se poate observa în imagini: grătare, ceaun cu mâncare etc.

Vă repet încă o dată: desfășurăm activități în aer liber. Dacă noi ne asumăm riscul… Da, totul este în regulă. Acel mic incendiu a fost o greșeală, o neatenție, un incident neplăcut, putea să se întâmple oricând, oricum, dar copiii au fost în siguranță în proporție de 110%. Locul ne permite, eram în aer liber“, a mai spus Florin Păun.

Documente expirate

Potrivit informațiilor noastre, la Primăria din Târgușor a existat un certificat de urbanism eliberat în data de 3.01.2019. Tot în 2019, în decembrie, a fost eliberată o autorizație pentru executarea lucrărilor de pensiune agro-turistică cu regim de înălțime parter+mansardă. Ambele documente au avut termen de valabilitate de doi ani, însă nu s-a construit nimic.

Ulterior, în aprilie 2021, reprezentanții locației, care este administrată de firma MC Ferma MIG SRL, au depus la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța o adresă, prin care solicita autorizarea pentru desfășurarea activității. Potrivit informațiilor noastre, răspunsul DSP Constanța a fost că activitățile din codurile CAEN menționate în adresă nu fac obiectul autorizării sanitare.

Acestea sunt codurile CAEN menționate în adresă

0125 – Cultivarea fructelor, arbuștilor fructiferi, căpșunilor, nuciferilor și a altor pomi fructiferi. Alte fructe de tip: căpșuni, fragi, mure etc.

4711 – Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun

5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe si perioade de scurtă durată.

5590 – Cazare temporară

4711 – Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun

5629: Include catering-ul industrial, adică asigurarea serviciilor de alimentație bazate pe aranjamente contractuale cu clientul, pentru o perioadă de timp determinată. Este inclusă, de asemenea, activitatea unităților alimentare concesionate în cadrul bazelor sportive și al altor unități similare. Hrana este adesea preparată într-o unitate centrală. (Codul CAEN exclude: fabricarea de produse alimentare perisabile destinate revânzării, vezi CAEN 1089. Comerțul cu amănuntul al produselor alimentare, vezi diviziunea CAEN 47)

7739 – Activități de închiriere și leasing cu alte mașini, echipamente și bunuri tangibile.

Apoi, la sfârșitul lunii aprilie 2021, reprezentanții aceleiași firme trimiteau o adresă către Primăria Târgușor, prin care solicitau autorizarea activităților în cadrul fermei, răspunsul fiind că instituția în cauză autorizează doar firmele care desfășoară activități de alimentație publică, respectiv magazine alimentare, baruri și restaurante, ceea ce, din câte se pare, societatea comercială nu a solicitat.

La DSVSA nu există autorizații

Potrivit surselor noastre, autorizarea pentru prepararea alimentelor, pe partea de alimentație publică, se face prin Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța, ulterior DSP având competența de a efectua controale, pentru verificarea condițiilor igienico-sanitare.

Ca urmare a cererii dumneavoastre, înregistrată la DSVSA Constanța (…) prin care ne solicitați informații în baza Legii 544/2001, în legătură cu ferma de migdali «Călin, file de poveste», vă comunicăm următoarele: conform catagrafiilor noastre, firma MC Ferma MIG SRL nu deține Document de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor obținut în baza Ordinului președintelui ANSVSA nr. 111 din 16 decembrie 2008, privind aprobarea Normei Sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a activităților de obținere și de vânzare directă și/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum și a a activităților de producție, procesare, depozitare, transport și comercializare a produselor alimentare de origine animală și/sau nonanimală, cu modificările și completările ulterioare, sau Autorizație sanitară veterinară obținută în baza baza Ordinului președintelui ANSVSA nr. 57 din 24 iunie 2010, pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitară veterinară a unităților care produc, procesează, depozitează, transportă și/sau distribuie produse de origine anumală cu modificările și completările ulterioare“, se arată în răspunsul DSVSA Constanța.

Precizăm că firma MC Ferma MIG SRL, potrivit listafirme.ro, apare ca având sediul social în Lumina și principal obiect de activitate: „Cultivarea fructelor arbuștilor fructiferi, căpșunilor, nuciferilor și a altor pomi fructiferi“. Administrator și unic asociat este Georgiana Păun. În 2021, societatea comercială a realizat o cifră de afaceri de 20.993 de lei și un profit net de 38.379 de lei, cu un angajat. Datoriile sunt de 274.229 de lei.

Liliana BELCIUG

1 COMENTARIU

  1. “O femeie, care e și ea educatoare și a venit cu copilul, a leșinat”

    Poate ca dna nu ar mai trebui sa fie educatoare.

    Eu imi las copilul in grija educatorului cateva ore bune. As vrea sa stiu ca, intr-o situatie de panica, acel educator are grija de copii, nu ca isi ia panica si lesina inaintea copiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.