Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral continuă implementarea proiectului „Reducerea eroziunii costiere, Faza a II (2014-2020)“, pentru reabilitarea şi protecţia plajelor şi falezelor degradate, şi prevenirea procesului de eroziune. Astăzi, 23.10.2020, au fost făcuți ultimii pași înainte de introducerea în Marea Neagră a conductei prin care se va aspira nisipul pentru lărgirea plajelor.
Proiectul „Reducerea eroziunii costiere, Faza a II (2014-2020)“ implică înnisiparea artificială a plajelor de pe litoralul românesc, construirea, extinderea și înlocuirea structurilor costiere, pentru stabilizarea plajelor și a digurilor de larg, reabilitarea stăvilarelor, consolidarea falezelor și activități de dragare. Zonele care vor beneficia de aceste lucrări sunt: Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangaliei- Venus-Aurora, Mangalia – Saturn, 2 Mai.
În prima etapă a programului intră în reabilitări de coastă și extinderi plaje zonele Stăvilare (Edighiol și Periboina), Mamaia, Constanța (zona Cazino), Agigea și Eforie. Astăzi, 23.10.2020, au fost făcuți ultimii pași înainte de introducerea în Marea Neagră a conductei prin care se va aspira nisipul pentru lărgirea plajelor, în așteptarea navei – dragă absorbant refulantă – care va înnisipa efectiv litoralul nostru. „Dacă ne vor permite condițiile meteo, în maxim 48 de ore vom trage toți cei 2 km de conductă în apă, pregătindu-ne pentru faza a doua a operațiunilor“, a declarat Bogdan Bola, directorul A.B.A.D.L. La finalul zilei, după evaluarea lucrărilor executate astăzi, s-a stabilit că sigur mâine, 24.10.2020, conducta va fi toată în Marea Neagră.
După ce au fost montate toate segmentele de conductă pe plajă, aceasta a fost împinsă, cu buldozerele, în apă, iar apoi va fi tractată, de unul din capete, în larg.
Foto/Video: Boskalis
Vizavi de acest proiect, directorul A.B.A.D.L., Bogdan Bola, declara în luna iunie a.c. „după autostrăzi, acest proiect gândit și pus în aplicare de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral este cel mai de anvergură pe care îl are România la acest moment. Chiar avem o șansă istorică să mărim suprafața terestră a țării noastre cu 225,5 hectare, odată cu începerea lucrărilor de lărgire a plajelor, aproape tot litoralul românesc al Mării Negre beneficiind de plaje extinse și consolidare costieră“.
Utilajele antreprenorului Boskalis au început deja să lucreze și pe altă plajă, pe cea din Năvodari, să o curețe și să o niveleze.
V.I.