Se judecă apelul în dosarul în care Federația Sindicatelor Trans-Conex a dat în judecată ITM și CNAPMC

0
468
Poarta 1 - Portul Constanța

Federația Sindicatelor Trans-Conex a depus apel, pe 9 martie 2023, în dosarul în care a cerut anularea înregistrării contractului colectiv de muncă încheiat la nivelul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța. Instanța de fond a respins cererea, însă decizia nu a fost definitivă, astfel că urmează să se judece apelul.

Prin cererea înregistrată sub nr. 6359/118/2022, reclamanta Federaţia Sindicatelor Trans-Conex a chemat în judecată pe pârâţii Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa şi Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, solicitând pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti prin intermediul căreia să se dispună anularea înregistrării contractului colectiv de muncă încheiat la nivelul CNAPMC pentru perioada 1.07.2022 – 01.07.2024, înregistrat la ITM Constanţa în Registrul Unic de evidenţă. Trans-Conex a cerut şi constatarea încălcării reglementărilor privitoare la încheiarea contractului colectiv de muncă şi angajatorul să fie obligat să continue negocierile colective în conformitatea cu Legea nr.62/2011.

În motivarea cererii, Federația a arătat că a dobândit personalitate juridică prin sentinţa din 2008, pronunţată de Tribunalul Constanţa, şi este o organizaţie sindicală reprezentativă la nivelul sectorului de activitate Transporturi pe apă şi servicii conexe.

Astfel, Federația a arătat că, în data de 4.05.2022, prin Adresa nr.18522, Sindicatul Portuar a fost anunţat de intenţia de începere a negocierilor coletive la nivel de unitate de către conducerea CNAPMC, iar acest sindicat a mandatat-o pe reclamantă (Federația Sindicatelor Trans-Conex – n.r.) să negocieze şi să semneze contractul colectiv de muncă, CNAPMC fiind anunţată de către reclamantă, prin Adresa nr.11/17.05.2022, de împrejurarea că va reprezenta sindicatul la negocierea CCM.

Potrivit susţinerilor reclamantei, ultima şedinţă de negociere a CCM la nivel de unitate, la care a participat şi aceasta, a avut loc la data de 30.06.2022, ocazie cu care au rămas mai multe puncte în divergenţă. Cu toate acestea, a aflat ulterior că a fost semnat CCM-ul de către pârâta CNAPMC împreună cu Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Aeroporturi, şi s-a înregistrat acest CCM la sediul ITM Constanţa. Nu în ultimul rând, reclamanta arată că a formulat mai multe sesizări către ITM Constanţa cu privire la faptul că a fost înregistrat CCM-ul fără a fi existat acordul reclamantei şi fără a fi fost semnat şi de către aceasta.

Pe 20.09.2022, cererea de anulare a actului a fost înregistrată la Judecătoria Constanța, iar pe 10.02.2023, magistrații au decis: „Respinge ca nefondată excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtului ITM Constanţa. Respinge cererea introductivă, ca nefondată. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Constanţa. Pronunţată azi, 10.02.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia grefei, prin mijlocirea grefei“.

Decizia nu a fost definitivă, iar pe 9 martie 2023 a fost înregistrat apelul.

Liliana BELCIUG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.