Se modifică legea: va fi interzisă tăierea curentului și a gazelor pentru neplată

0
3603
Foto: energy-center.ro

În Senat a fost votat proiectul de modificare a OUG-ului prin care Guvernul a abrogat măsura de interzicere a deconectării sau debranșării tuturor consumatorilor de energie electrică și gaze naturale pe perioada stării de alertă. Astfel, se propune, într-un amendament, ca întreruperea furnizării să continue să fie interzisă în cazul consumatorilor vulnerabili, anunță Bugetul.ro.

Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor către toți consumatorii vulnerabili. În categoria consumatorilor vulnerabili se încadrează următoarele categorii de persoane: consumatorii vulnerabili din motive de venit, consumatorii vulnerabili din motive de sănătate și consumatorii vulnerabili izolați față de sursele de energie.

În situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale pot efectua operațiunea până la încetarea stării de alertă dacă beneficiarii nu se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili”, se precizează în proiectul de act normativ, citat de profit.ro.

Potrivit proiectului, în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit se încadrează familiile cu venit mediu net lunar pe membru de familie de cel mult 810 lei/persoană și persoanele singure cu venit mediu net lunar de cel mult 1.445 lei.

Amendamentul încadrează consumatorii vulnerabili în aceleași categorii precum proiectul inițiat de Guvern al Legii privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Acesta a fost adoptat de Senat în mai și se află în prezent în procedură la Camera Deputaților, termenul de depunere a raportului pe fond fiind 8 septembrie, scrie sursa citată.

Atenție! Proiectul urmează să ajungă la Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a Senatului, sesizată pe fond cu acest proiect. Ulterior, rămâne de văzut dacă el va fi aprobat de plenul Senatului și de comisiile și plenul Camerei Deputaților – care este cameră decizională.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.