Începând cu acest an, românii vor asista la o schimbare majoră în privința actelor de identitate, odată cu introducerea la nivel național a buletinelor electronice, echipate cu CIP.
Inițial, autoritățile române au anunțat că introducerea cărților electronice de identitate cu CIP va fi finanțată de stat, cel puțin în cazul primului buletin obținut la vârsta de 14 ani sau al primei reînnoiri. Cu toate acestea, Guvernul a revizuit inițiala propunere, eliminând opțiunea de eliberare gratuită a buletinelor electronice pentru a stimula adoptarea lor de către populație.
Potrivit proiectului actual, doar persoanele care urmează să împlinească 14 ani beneficiază de o carte electronică de identitate gratuită, finanțată o singură dată din fonduri externe nerambursabile și o singură dată într-un interval de cinci ani.
Pentru ceilalți, cu vârsta peste 14 ani, costul unei cărți electronice de identitate este de 67 de lei, însă aceste persoane sunt scutite de la plata acestei sume pentru prima cerere într-un interval de cinci ani și ori de câte ori este necesar.
Cine sunt cei ce ar putea beneficia de gratuitate
Noul buletin cu CIP, de dimensiunea unui card bancar, vine cu modificări semnificative. Informațiile precum locul nașterii și adresa de domiciliu nu vor mai fi tipărite pe document, ci vor fi stocate electronic pe cip-ul cărții electronice de identitate. Această tranziție către documentele electronice este parte a unei evoluții spre modernizarea și standardizarea sistemului de identificare, cu impact și în ceea ce privește călătoriile în Uniunea Europeană.
Buletinele electronice au fost introduse în 2021 în Cluj și vor înlocui treptat actele actuale până în august 2031. Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea care reglementează această tranziție, consolidând astfel schimbările înregistrate în domeniul identității și siguranței naționale, scrie spynews.ro
Românii trebuie să îndeplinească următoarele cerințe pentru a beneficia de gratuitate, la prima cerere:
– pentru prima carte electronică de identitate, solicitată începând cu vârsta de 14 ani;
– la expirarea valabilității actului de identitate;
– dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului ori data nașterii;
– în cazul schimbării domiciliului;
– în cazul atribuirii unui nou CNP;
– în cazul deteriorării buletinului;
– în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate cu CIP;
– când imaginea facială nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
– în cazul schimbării sexului;
– în cazul anulării;
– pentru schimbarea, la cerere, a actelor de identitate aflate în termenul de valabilitate.
L.M.
Trebuie să existe și după 2031 dreptul de a alege ce tip de buletin, carte de identitate dorește omul. Nu puteți obliga omul să ia buletin cu cip. E un abuz, și o încălcare a libertății de alegere. Nu toată lumea călătorește în străinătate. Dacă nu va fi posibilitatea de a alege ce tip de buletin vreau, adică fără cip, refuz, nu puteți cu forța să obligați să-mi puneți pumnul în gură.
Dacă ai putea te-ai întoarce să trăiești 100 de ani în urmă? Societatea merge înainte fie că vrem sau nu.
Societatea merge înainte cu lipsirea de libertate a omului de a alege?