Se vor construi căsuțe tip camping pe un teren cu valoare arheologică, la Hârșova

0
1392

Societatea Xenios Carsum SRL intenționează să construiască în orașul Hârșova mai multe căsuțe de tip camping. În acest sens a fost depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Constanța un memoriu de prezentare a proiectului.

Terenul pe care este amplasat proiectul, în suprafață de 4281mp, este situat în intravilanul Orașului Hârșova, strada Ioan Cotovu, nr. 2B, este proprietatea privată a orașului Hârșova și dat în concesiune titularului conform Contract de concesiune nr.8/20.02.2020. Conform Certificat de Urbanism, terenul face parte din zona protejata cu valoare arheologica. Conform Certificat de Urbanism, terenul face parte din zona protejată cu valoare arheologică.

Totodată, terenul este proprietate privată a orașului Hârșova aflat în administrarea Consiliului Local și dat în concesiune către Xenios Carsum prin Contract nr. 8/20.02.2020. Amplasamentul se află într-o zonă cu destinație de “locuire, servicii, spatii verzi, lucrări amenajare punere in valoare peisaj” conform Planurilor de Urbanism si de amenajare a teritoriului aprobate.

Proiectul prevedere construirea pe amplasamentul studiat a 4 căsuțe tip camping cu regim de înălțime P și P+1E, reprezentând spații de cazare cu regim sezonier estival, a unui foișor cu regim de înălțime P și împrejmuirea teren pe toate laturile. Suprafața construită va fi de aproximativ 226,5 mp, spațiile verzi: 2900 mp reprezentând aproximativ 67% din suprafața terenului iar spațiile pentru parcare parcare, 90 mp.

Clădirile vor fi situate în partea nordică și estică a terenului și vor găzdui 6 camere de cazare, recepție, bucătărie și depozitări pentru lenjerii și materiale de întreținere.

Proiectul analizat contribuie la dezvoltarea turismului la nivelul Orașului Hârșova și la promovarea valorilor naturale ale zonei, Hârșova fiind unul dintre cele mai bogate centre arheologice dobrogene. În prezent zona vizată de proiect este folosită pentru acces la faleza Dunării atât de către localnici cât și de vizitatori.

Realizarea proiectului ar conduce pe de-o parte la realizarea de locuri de muncă, la asigurarea de condiții civilizate de recreere prin spații de cazare moderne pentru cei care vizitează zona, creșterea nivelului de informare cu privire la importanță arheologică și la statutul de arie protejată a vecinătăților iar pe de altă parte ar crește valoarea zonei prin amenajarea terenului și întreținerea acestuia evitându-se depozitările necontrolate de deșeuri practicate în prezent, extragerea de piatră din zona Rezervației Canaralele din Portul Hârșova.

Menționăm faptul că prin realizarea proiectului se poate crea oportunitatea desfășurării unui turism durabil (prin intermediul valorilor naturale și culturale), contribuind astfel la atingerea unui obiectiv prevăzut în Planul de Management al ariilor protejate din zonă.

Valoarea investiției este de aproximativ 740 000 lei, iar perioada de implementare a este estimată la aproximativ 24 luni.

Societatea Xenios Carsum SRL a luat naștere la data de 17 februarie 2021, având sediul pe strada Pinilor, la numărul 11 din orașul Hârșova. Unic administrator și asociat este Panica Marian.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.