Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Emil Dumitru: România va beneficia de o linie de finanţare de 5,5 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii de irigaţii, desecare şi drenaj

0
88

România va beneficia de o linie de finanţare de 5,5 miliarde de euro din programul de rezilienţă pentru refacerea infrastructurii principale de irigaţii, desecare, drenaj şi combaterea eroziunii solului până în anul 2027, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Emil Dumitru.

România are o sumă consistentă de luat pe programul de rezilienţă, aproximativ 33 de miliarde de euro, din care Ministerul Fondurilor Europene a identificat o linie de finanţare pe ceea ce înseamnă sistemul de gestionare a apei. Este vorba de infrastructura principală de irigaţii, desecare, drenaj şi combaterea eroziunii solului. Practic, România în ultimii 30 de ani nu a avut resurse financiare să reabiliteze infrastructura principală de irigaţii, iar din acel vestit miliard de euro din bugetul naţional, care a fost aprobat printr-o lege în 2015, în momentul de faţă s-au investit undeva la 170 de milioane de euro, ceea ce este foarte puţin, ţinând cont de schimbările climatice şi de seceta pedologică care a afectat o parte importantă din România în anul 2020. E clar că avem nevoie de irigaţii şi de refacerea întregii infrastructuri de irigaţii ca să putem avea o producţie constantă. Suma totală a acestui program este de aproximativ 5,5 miliarde de euro din bani europeni, ceea ce înseamnă că ne va da şansa să putem să reabilităm întreaga infrastructură principală de irigaţii, desecare şi drenaj“, a precizat Dumitru, citat de agerpres.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.