Şedinţă de lucru la CJC. Perdelele forestiere, o soluţie pentru reducerea vulnerabilităţii agriculturii în faţa schimbărilor climatice

0
305

Problema degradării terenurilor din Dobrogea, ca urmare a schimbărilor climatice, este în atenţia Consiliului Judeţean Constanţa, care intenţionează să depună proiecte prin PNRR remedierii acestei probleme deosebit de grave. Miercuri, 30 martie, a avut loc o primă întâlnire a unei comisii din care fac parte reprezentanţi ai CJC, ai Oficiului de Cadastru, ai Direcţiei Silvice, ai Centrului Meteorologic Regional şi de la Asociţia pentru Dezvoltare Durabilă, în scopul identificării paşilor de urmat în combaterea aridităţii.

“Împăduririle la nivelul judeţului reprezintă o miză extrem de importantă în scopul atenuării efectelor climatice, pentru menţinerea şi restaurarea diversităţii sau a refacerii terenurilor degradate. Urmare iniţiativei prezentate în luna ianuarie conducerii CJ, privind oportunităţile de finanţare a împăduririlor prin PNRR, am participat, alături de preşedintele CJC, domnul Mihai Lupu, la o şedinţă de lucru aplicată pe acest subiect, în scopul identificării terenurilor eligibile şi a stabilirii demersurilor ce urmează a fi făcute. S-a stabilit să se demareze procedurile pentru împădurirea arealelor din zona fostelor gropi de gunoi închise din judeş, dar şi pe terenuri deja cadastrate de-a lungul drumurilor judeţene, constituindu-se un grup de lucru din care voi face parte şi eu. Prin acest prim demers ne dorim ca şi Constanţa, care este cea mai aridă zonă din România, cu cel mai mic nivel de precipitaţii anuale, sub 400 l/m², să creeze perdele forestiere, să îşi măreasca zona verde împădurită, pentru a susţine o dezvoltare durabilă, să reducă vulnerabilitatea agriculturii în faţa schimbărilor climatice, să îmbunătăţească clima în zonele aride, să reducă poluarea şi să crească capacitatea de absorbţie a dioxidului de carbon în zonele cu deficit de pădure sau afectate de deşertificare”, a declarat Răzvan Filipescu, consilier judeţean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.