Senatorul Negoi vrea ca primăriile să se poată împrumuta de la Trezorerie, pentru asigurarea termoficării în această iarnă

0
112
Remus Negoi

Senatorul USR de Constanța, Remus Negoi, a anunțat că a depus un proiect de lege pentru ca Primăriile să se poată împrumuta de la Trezorerie. La Constanța prețul gigacaloriei va depăși 1.600 de lei.

Parlamentarul constănțean Remus Negoi a semnat și depus, alături de mai mulți colegi de la USR, un proiect de lege despre care susține că este absolut necesar în aceste momente, din cauza creșterii prețurilor gazelor naturale. O soluție de moment, pentru ca Primăriile să poată asigura cetățenilor încălzirea locuințelor, buna funcționare a sistemelor centralizate de încălzire.

„Am depus în această după-amiază (luni, 2 noiembrie a.c. – n.r.), împreună cu mai mulți colegi parlamentari USR PLUS, un proiect de lege care să deblocheze împrumuturile pe care le pot face primăriile, din trezorerie. Acest tip de împrumut nu era posibil pe legislația în vigoare.

Primăriile trebuie să se poată împrumuta din trezorerie în cazuri urgente, cum este asigurarea termoficării.

În vremuri cumplite, cum este criza prețurilor gazelor naturale de acum, primăriile din orașele cu sisteme de încălzire centralizată au nevoie de cât mai multe mecanisme prin care să poată susține companiile locale de termoficare.

Această soluție nu este una de durată, dar este o soluție necesară în acest moment, din cauza crizei europene a gazelor naturale, care a făcut ca prețul acestora să se înzecească în utimul an“, a precizat Remus Negoi.

Senatorul USR speră ca și colegii săi de la celelalte partide parlamentare să susțină acest proiect și el să fie adoptat într-un timp foarte scurt. Potrivit acestuia, Constanța are nevoie acum de resurse pentru a asigura termoficarea până al primăvară.

„Sper să găsim susținere pentru proiect și la celelalte partide, iar parcursul acestuia, de la depunere până la promulgare, să fie unul foarte scurt“, a explicat Negoi.

Reamintim că marți, 2 septembrie a.c., primarul Vergil Chițac a anunțat că prețul local al gigacaloriei va crește iar, la 1.634 de lei.

Deocamdată consilierii locali nu știau nimic despre o astfel de majorare, dar toți erau conștienți încă din octombrie a.c. de această posibilitate, deoarece ultima creștere a acestuia nu acoperea și noile prețuri ale gazelor, ci doar pierderile din rețea. Și directorul Termoficare Constanța, Liviu Popa, ne-a declarat că „pe fondul creșterilor spectaculoase a componentelor din structura de tarif a energiei termice, este previzibilă a actualizare a prețului local“.

Rămâne de văzut când va fi acest nou preț adoptat în Consiliul Local și ce subvenție va fi acordată.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.