Sfinții martiri Zotic, Atal, Camasis şi Filip, descoperiți într-o criptă a bazilicii din Niculiţel

0
370

Biserica Ortodoxă îi va cinsti joi, 4 iunie, pe Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel. Astfel, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia joi, 4 iunie, de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la Biserica cu hramul celor patru sfinți martiri, din cartierul constănțean Faleză Nord.

Sfinții martiri Zotic, Atal, Camasis şi Filip au fost descoperiți într-o criptă a bazilicii din  Niculiţel, judeţul Tulcea. După martiriul lor, moaştele au fost așezate într-o raclă şi depuse în criptă, iar în interior, pe peretele de la intrare, a fost inscripţionat textul „Martirii lui Hristos”, urmat de numelor lor.

Acești patru mucenici de la Niculițel au pătimit împreună, iar martirajul a avut loc în a doua jumătate a secolului al IV-lea. După descoperirea moaștelor, în anul 1971, cu prilejul unor surpări de teren datorate unor ploi abundente, relicvele au fost luate de arhiereul-vicar de atunci, Gherasim Constănţeanul, şi depuse în Biserica Mănăstirii Cocoşu, din judeţul Tulcea, unde se află şi astăzi.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.