Încă un locuitor al orașului a fost chemat în judecată de instituția primarului municipiului Constanța și obligat să-și desființeze lucrările executate fără autorizație de construire. Vorbim de acoperișul casei sale, pe care l-a schimbat și transformat în mansardă.
Într-o acțiune de chemare în judecată, Primăria cere obligarea, prin hotărâre judecătorească, a unui cetățean de strada Dragoslavele, la desfiinţarea lucrărilor de construcţii pe care acesta le-a realizat în mod ilegal, fără a deține autorizație de construire emisă potrivit Legii nr. 50/1991, precum și la aducerea imobilului la stadiul inițial, într-un termen-limită stabilit de instanță în acest sens.
Totodată s-a solicitat autorizarea primarului (reclamantul – n.r.) să ducă la îndeplinire măsurile dispuse de către instanță, în caz de neexecutare a obligației de către cetățeanul respectiv, în termenul acordat de instanţă, pe cheltuiala acestuia.
În motivarea acțiunii se arată că, în data de 21.04.2021, agenţii constatatori din cadrul Direcţiei Generale Poliția Locală Constanța au efectuat un control la imobilul situat pe strada Dragoslavele, iar în urma verificărilor s-a constatat că pârâtul a executat lucrări de construire fără a deține autorizație. Mai exact, bărbatul și-a desființat acoperișul vechi și a realizat în locul acestuia o mansardă,pe toată suprafața parterului, adică aproximativ 105 mp, cu înălțimea de 2,5 m, pe structură din material lemnos, cu închideri perimetrale din OSB și BCA, fără recompartimentări interioare, izolație parțială din polistiren și finisaje exterioare (tencuială decorativă), având două ferestre cu tâmplărie PVC și geam tip termopan, acoperiș tip șarpantă din lemn și învelitoare din tablă.
Accesul la mansardă a fost realizat printr-o scară metalică exterioară și o ușă din tâmplărie PVC pe fațada principală a imobilului, după cum au constatat polițiștii locali.
Aceștia au întocmit procesul-verbal de constatare și sancționare în luna aprilie 2021, care a fost comunicat cetățeanului contravenient, însă acesta nu s-a conformat măsurilor dispuse în sarcina sa.
La rândul sau, contravenientul a solicitat instanței să respingă acțiunea de chemare în judecată, formulată de aparatul primarului, argumentând că prin cele constatate în procesul-verbal, anume faptul că și-a desființat acoperișul vechi și și-a realizat o mansardă, nu a avut niciodată intenția de a executa lucrări de construire fără autorizație.
Mai exact, desființarea acoperișului vechi a fost absolut necesară deoarece era în stare avansată de deteriorare, cauzând infiltrații de apă în pereții casei, afectând structura de rezistență a acesteia. El nu a considerat desființarea acoperișului vechi și construirea unuia nou ar fi ceva ilegal, dat fiind că nu i-a schimbat forma, ci doar materialele din care era făcut.
Mai mult, bărbatul susține că spațiul din interior rezultat nu a fost destinat realizării unei mansarde, ci urma să fie folosit doar ca pod pentru depozitare. Pârâtul a mai invocat intervenirea prescripției dreptului de a aplica sancțiunea contravențională.
În legătură cu aceste argumente din urmă ale cetățeanului, instanța a reținut faptul că ele puteau fi formulate doar cu ocazia formulării plângerii contravenționale împotriva procesului-verbal întocmit de către polițiștii locali.
Însă, în cazul de față, instanța a analizat, deja, legalitatea și temeinicia procesului-verbal în 2022, când judecătorii au respins plângerea contravențională depusă de contravenient, iar la momentul respectiv nu se punea în discuție prescripția.
Prin urmare, instanța a admis acțiunea primarului și îl obligă, astfel, pe cetățeanul respectiv să-și desființeze lucrările neautorizate, în caz contrar primarul urmând să intervină și să le demoleze prin mijloace proprii, pe cheltuiala contravenientului.
Daniel ALBU
Chițac a aflat sigur că „infractorul” nu l-a votat! Ce să-i fac, dacă nu procedează ca ceilalți care și-au construit ditai vilele fără autorizație dar știu să fie obedienți primarului și partidului. Acum cred că vor afla și ceilalți care ies din rând și crâcnesc! Slava PSD!🇨🇳