Consilierii locali constănțeni au votat marți, 19 aprilie a.c., proiectele de hotărâre privind aprobarea depunerii proiectelor de creștere a eficienței energetice a 17 blocuri, în cadrul PNRR. Liberalul Teodor Popa a atras atenția că asociațiile de proprietari acuză Primăria de favoritisme.
Așa cum menționam într-un articol anterior, după scandalul iscat de anunțarea târzie a posibilității depunerilor dosarelor, de către asociațiile de proprietari, pentru reabilitarea termică a blocurilor cu fonduri din PNRR, a izbucnit un altul, deoarece Primăria a ales care și câte imobile vor beneficia de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență în acest sens.
După ce doar aproape 150 de asociații de proprietari au reușit să depună dosarele, Primăria Constanța a decis că 30 de blocuri pot fi reabilitate cu fonduri din PNRR și care sunt acestea. Mai mulți administratori s-au declarat contrariați de acest lucru, acuzând administrația locală de favoritisme.
În timpul ședinței Consiliului Local Constanța de marți, 19 aprilie a.c., consilierul local PNL Teodor Popa a atras atenția că asociațiile de locatari/proprietari semnalează mai multe neconcordanțe cu privire la transparența activitității Primăriei cu privire la reabilitare termică a blocurilor. Acesta a dorit să sublinieze că nu Consiliul Local a decis care vor fi aceste imobile, ci aparatul primarului.
„Cu siguranță, aceste proiecte de hotărâre sunt în consensul tuturor consilierilor locali municipali. Din păcate, însă, asociațiile de locatari/proprietari care au aplicat pentru acest program au semnalat o serie de neconcordanțe în ceea ce privește transparența aplicării normelor metodologice și întocmirea listei cu asociațiile beneficiare. Din acest motiv, vreau să fie foarte precis, clar și fără echivoc că nu Consiliul Local a hotărât care să fie aceste asociații de locatari/proprietari, ci direcția de resort din cadrul Primăriei Constanța care s-a ocupat de acest proiect. Consiliul Local întotdeauna, bănuiesc, va vota pentru astfel de proiecte de hotărâre, deoarece se înțelege clar nevoia de reabilitare termică a clădirilor de locuit“, a declarat consilierul local PNL Teodor Popa.
Primarul Vergil Chițac a replicat că „a fost o concurență acerbă, iar locurile sunt limitate, banii pentru Constanța sunt limitați. Dar nu e nimic netransparent în toată povestea asta. Pe lângă faptul că, cumva, am aplicat politica primul venit, primul servit, am introdus un criteriu de departajare care ni s-a părut absolut corect: am prioritizat la finanțare acele blocuri care au câți mai mulți beneficiari de încălzire centralizată, în felul acesta proiectul fiind și mai eligibil, pentru că ne raportăm la un sistem de încălzire centralizată care, modernizat, va avea generare/cogenerare în regim de înaltă eficiență, deci va fi conform cu standardele de mediu. Și este și interesul nostru, ca Municipalitate, care am adoptat o strategie privind termia, în care am spus noi, Consiliul Local, că sistemul trebuie modernizat și trebuie să avem un CET în generare/cogenerare în regim de înaltă eficiență, ca să aducem, prin orice mijloace, pe cei care s-au debranșat de la sistemul centralizat atunci când vor dori înapoi. Credeți-mă că nu a fost absolut nimic netransparent în situația asta. E foarte bine că Consiliul s-a delimitat, însă, în același timp, era de datoria mea să spun toate lucrurile astea“.
Consilierul local PNL Teodor Popa a fost de acord cu cele spuse de edilul-șef, dar a atras atenția că asociațiile de proprietari nu au știut toate lucrurile acestea.
Proiectele de hotărâre privind aprobarea depunerii proiectelor de creștere a eficienței energetice a 17 blocuri au fost adoptate de către aleșii locali.
Valentin ISPAS
Citește și: