Și pisicile se îmbolnăvesc din cauza noului coronavirus

0
302
Foto: Daily Mail

Între 10 și 15% dintre pisicile testate pentru coronavirus în Wuhan sunt bolnave. Acestea sunt rezultatele unei cercetări ce încearcă să afle ce risc prezintă SARS-CoV-2 pentru animalele de companie.

Probele de sânge prelevate de la peste 100 de feline, între ianuarie și martie, în orașul chinez, arată că animalele de companie au contactat, probabil, virusul de la oameni. Cercetătorii recomandă ca pacienții cu COVID-19 să stea departe de animalele de companie, cum ar fi pisicile și câinii, pentru a preveni răspândirea bolii.

Cele mai recente descoperiri din Wuhan, ale cercetătorilor de la Universitatea Agricolă Huazhong, indică faptul că nivelul de infecție la animalele de companie este probabil mult mai mare.

Cercetătorii au prelevat probe de sânge de la 141 de pisici în total – 102 după focarul COVID-19 și 39 înainte de apariția acestuia, pentru comparație. Din cele 102, 46 de pisici provin din trei adăposturi pentru animale, 41 din cinci spitale pentru animale de companie și 15 provin dintr-o gospodărie în care se știe că cel puțin un membru al familiei avea COVID-19. Anticorpii COVID-19 au fost găsiți la 15 pisici, iar unsprezece au avut anticorpi neutralizanți SARS-CoV-2. Cele trei pisici cu cei mai mulți anticorpi împotriva virusului erau deținute de un om care avea COVID-19, potrivit Daily Mail.

Cercetătorul Meilin Jin spune: „Ar trebui luate în considerare măsuri pentru menținerea unei distanțe adecvate între pacienții cu COVID-19 și animalele de companie, cum ar fi pisicile și câinii, iar măsurile de igienă și carantină ar trebui stabilite și pentru animalele cu risc ridicat“.

În timp ce sursa infecției pentru pisicile de companie era evidentă, stabilirea modului în care patru pisici abandonate și patru feline din spitalele de animale aveau anticorpi este mai dificilă.

„Deși infecția la pisicile fără stăpân nu a fost pe deplin înțeleasă, este rezonabil să speculăm că aceste infecții se datorează, probabil, contactului cu mediul poluat cu SARS-CoV-2 sau pacienților cu COVID-19 care au hrănit pisicile“, se arată în studiul publicat în revista Emerging Microbes & Infections.

Anticorpii găsiți la pisici au o durată scurtă de viață și sunt similari cu modul în care oamenii răspund după ce contactează coronavirusurile de răceală obișnuite.

Datorită similitudinii în modul în care pisicile și oamenii răspund la infecția cu aceste virusuri, cercetătorii susțin că studierea SARS-CoV-2 la pisici ar putea ajuta la mai buna înțelegere a răspunsului imun al omului la infecție.

17 pisici cu COVID-19 în S.U.A., una în Marea Britanie

Conform înregistrărilor publice din S.U.A., există 17 cazuri confirmate de COVID-19 la pisicile de companie, arată Daily Mail.

În plus, joi a fost confirmat un caz de COVID-19 în cazul unei pisici de companie în Londra, Marea Britanie. Potrivit oficialilor, pisica ar fi contactat noul coronavirus de la stăpân, nu invers.

Atât pisica, cât și stăpânii ei și-au revenit complet și nu au infectat alte persoane sau animale, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății. Dar au avertizat britanicii cu COVID-19 să evite să alinte animalele de companie și să le țină în casă, pentru a reduce riscul răspândirii virusului.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.