Fostul polițist Paul Marius Constantinescu va afla abia în această primăvară, în aprilie, dacă va începe sau nu procesul de judecată în cazul său, pentru fapte de corupție. El a fost trimis în judecată, în luna mai a anului trecut, însă procurorii au constatat, ulteior, că rechizitoriul este lovit de nulitate, motiv pentru care au cerut restituirea cauzei la procuror. Doar că această hotărâre nu este definitivă.
Paul Marius Constantinescu este fostul polițist de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (sau, mai pe românește, Poliția Economică) din cadrul IPJ Constanța, pus sub acuzații în cazul dispariției unei cantități considerabile de aur indisponibilizat de la o casă de amanet, aparținând afaceristului Virgil Dulea.
Vorbim despre o acțiune a IPJ ce a avut loc cu circa 16 ani în urmă, când polițiștii au descins la o casă de amanet, într-un dosar în care se făceau cercetări privind comiterea unor infracțiuni economice. În acest dosar, Virgil Dulea era cercetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani, fapte care, ulterior, s-a dovedit în instanță că nu existau, Dulea fiind achitat definitiv. În schimb, a rămas cu o pagubă imensă, după ce oamenii legii i-au ridicat mari sume de bani și obiecte din aur, unele rămase nerecuperate.
Mai exact, o cantitate de 14 kilograme de aur s-ar fi ”evaporat”, iar toată atenția anchetatorilor s-a îndfreptat, de această dată, în direcția celor care a coordonat întreaga operațiune, polițistul Paul Marius Constantinescu, actualmente militar.
Așa se face că Dulea s-a îndreptat cu plângere penală împotriva lui Constantinescu, pe care îl acuză de infracțiuni de corupție. Așa se face că după faza de urmărire penală, Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA prin rechizitoriu în luna mai a anului trecut.
Numai că în noiembrie, judecătorul de cameră preliminară a dispus restituirea dosarului la procuror pentru refacerea rechizitoriului, întrucât s-a constatat nulitatea acestuia, pe motiv că fostul polițist ar fi fost cercetat abuziv. Așa cum era de așteptat, procurorii DNA au contestat această decizie a Tribunalului la Curtea de Apel, care va decide pe data de 4 aprilie dacă dosarul va rămâne în instanță, pentru începerea cercetării judecătorești, sau dacă se întoarce la Parchet pentru refacerea urmăririi penale.
Situația de fapt
În urma unei percheziţii efectuate de oamenii legii în 2007 la o casă de amanet, lui Virgil Dulea i-au fost confiscate 140 kg de aur, pe motiv că nu ar fi avut documente justificative. Au fost implicaţi în acţiune în jur 30 de comisari, atât de la Garda Financiară, cât şi de poliţişti din cadrul IPJ – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.
Fostul șef al serviciului Antifraudă, Ion Tomescu, a desemnat pe un subaltern, pe Marius Paul Constantinescu, să coordoneze percheziţia. Aurul confiscat a fost predat la Trezorerie. În cursul cercetărilor efectuate în acest dosarul de evaziune, s-a dispus de către procurorul de caz efectuarea unei inventarieri a obiectelor ridicate ca urmare a percheziției domiciliare, aflate în păstrarea Trezoreriei Statului, prin vizualizare, cântărire si filmare, ocazie cu care proprietarul bunurilor a constatat că o parte din obiectele aflate în depozitul acestei instituții nu îi aparțin, nefiind confecționate din aur şi nici nu s-au regăsit printre obiectele ridicate cu ocazia percheziției.
Mai exact, în jur de 14 kilograme din cantitatea totală de bijuterii au fost înlocuite cu agrafe de birou, pietre și diferite obiecte mici metalice, care nu se aflau, inițial, printre obiectele prețioase ridicate din sediul firmei sale.
Virgil Dulea a acuzat oamenii legii că au furat o parte din aur, cele 14 kilograme de aur s-ar fi topit în mâinile Poliţiei, care le-au înlocuit cu alte materiale. Valoarea aurului era, la acea dată, de 600.000 de euro.
Această situație a avut urmări asupra afacerilor lui Dulea, dar și asupra statutului lui Paul Marius Constantinescu.
Până la soluționarea definitivă a cauzei, inculpatul beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Daniel ALBU