Societatea care administrează Casa Apulum din Mamaia (Satul de Vacanță) a câștigat definitiv procesul cu primarul municipiului Constanța (instituția primarului, nu persoana lui – n.r.), în legătură cu obligarea acestuia în vederea eliberării unei autorizații.
Societatea Apulum MAV SRL, firma care administrează Casa Apulum, a cerut, în luna mai a anului trecut, obligarea primarului să emită autorizație de funcționare, asta după ce acesta anunțase, în prealabil, că nu va mai permite funcționarea mai multor terase din Satul de Vacanță, pe motiv că acestea ar fi amplasate pe terenuri din domeniul public și nu plătesc chirie.
După circa jumătate de an de la înregistrarea cererii, în toamna anului trecut, instanța de fond a admis acțiunea, obligând, astfel, administrația locală să emită autorizația de funționare aferentă anului 2022.
„ Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta APULUM M.A.V. SRL, în contradictoriu cu pârâtul Primarul Municipiului Constanța. Obligă pârâtul Primarul Municipiului Constanţa să elibereze reclamantei viza anuală pe anul 2022, pentru autorizaţia de funcţionare nr. 70/09.03.2018, pentru structuri de primire turistice, tip complex hotelier Apulum, «restaurant/terasă», respectiv «pensiune» situat în Sat Vacanţă, judeţul Constanţa. Ia act că reclamanta solicită cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs va depune la Tribunalul Constanţa – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, sub sancţiunea nulităţii cereri“, se arată, printre altele, în hotărârea instanței de fond.
Așa cum era de așteptat, primarul municipiului Constanța a atacat cu recurs sentința Tribunalului, acesta fiind înregistrat în luna aprilie a acestui an. După judecarea acestuia, instanța a înclinat balanța tot în favoarea societății reclamante, respingând recursul primarului ca nefondat, iar de această dată hotărârea este definitivă.
Așa cum am mai arătat, Primăria Constanța nu a emis autorizații de funcționare, anul trecut, tuturor deținătorilor de terase și restaurante din Satul de Vacanță, pe motiv că agenții economici vizați nu au un contract de superficie cu titlu oneros pentru terenurile aferente tuturor acestor restaurante, pensiuni, terase și alte active, în timp ce agenții economici susțin că terenurile respective sunt domeniu privat.
Așa cum s-a discutat și într-o conferință de presă pe această temă, reprezentanții societăților vizate s-au adresat și Parchetului, într-o cauză penală. În cele din urmă, majoritatea societăților au obținut autorizațiile respective prin instanță.
Daniel ALBU