Începând din luna mai a acestui an, șoferii cărora le-a fost suspendat dreptul de a conduce au posibilitatea să solicite reducerea perioade de suspendare, dar numai cu respectarea unor condiții. Vorbim despre o modificare a Codului rutier care vine în ajutorul șoferilor care ”au călcat pe bec” sau, mai bine spus, au călcat prea tare pedala de accelerație.
Legea 82/2025 a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 23 mai și a devenit aplicabilă 3 zile mai târziu. Aceasta modifică OUG 195/2002 (Codul rutier și vine cu o nouă condiție pentru cei care doresc reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere.
Potrivit acestor modificări, șoferii au posibilitatea, mai nou, să facă o astfel de cerere, pentru a redobândi mai repede dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, însă există o obligație, aceea de a prezenta, la momentul înregistrării cererii, dovada achitării amenzii primite pentru abaterea rutieră ce a generat suspendarea.
Mai exact, șoferii în cauză trebuie, mai nou, să îndeplinească și o a treia condiție, aceasta fiind plata amenzii. Până la intrarea în vigoare a acestei modificări, publicată în Monitorul Oficial în luna mai a.c., șoferii respectivi aveau două obligații pentru redobândirea permisului mai devreme cu o treime din perioada totală a suspendării, și anume: să aibă permis auto de peste un an de zile (adică să nu fie începători) și să fie declarați admiși la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (un fel de examen).
Acum, pe lângă cele două condiții mai vechi, a fost introdusă și dovada achitării amenzii care a determinat suspendarea dreptului de a conduce.
Potrivit Regulamentului de aplicare a Codului rutier, de verificarea îndeplinirii condițiilor pentru reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se ocupă șeful serviciului poliției rutiere la nivelul căruia s-a stabilit perioada de suspendare a dreptului de a conduce a cărei reducere se cere.
Dacă hotărârea cu privire la perioada de suspendare a dreptului de a conduce a fost luată la nivelul poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, îndeplinirea condițiilor pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului auto o verifică șeful acesteia.
În ambele cazuri, șoferii care solicită reducerea perioadei de suspendare a permisului trebuie să știe că cererea trebuie depusă în primele două treimi ale perioadei de suspendare.
Există, totuși, și situații în care un șofer nu poate beneficia de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, prevăzute de lege, dacă:
- a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
- sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre, efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă sau pe drumul expres, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație etc.;
- perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
- perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una pentru abaterile de mai sus.
Daniel ALBU