Șoferul unei autoutilitare a Serviciului de Salubrizare Cogealac, implicat într-un accident de muncă mortal, în urmă cu cinci ani, a fost condamnat în apel, după ce, în primă instanță, a fost achitat pentru acuzația de ucidere din culpă.
În luna iulie 2018, un angajat al Serviciului de Salubrizare Cogealac, în vârstă de 38 de ani, care stătea pe scara exterioară din spatele autoutilitarei, împreună cu un alt coleg, s-a dezechilibrat într-o curbă și a căzut pe asfalt, unde a suferit traumatisme ce au condus la deces. Medicii legiști au stabilit că moartea a fost violentă și a fost cauzată de hemoragia și contuzia meningo-cerebrală, consecutivă unui traumatism cranio-cerebral cu fractură de boltă şi baza de craniu, provocate de căderea de la înălțime.
Referitor la dinamica producerii accidentului, s-a arătat că „victima s-a dezechilibrat în momentul în care autogunoiera a intrat în curbă spre dreapta și a căzut în partea stângă a autogunoierei, rămânând pe partea carosabilă, pe contrasens. Cu privire la cauza producerii accidentului de circulație, s-a reținut că starea de pericol a fost creată de victimă, care a circulat pe scara autogunoierei, în spatele unui alt manipulant și fără a avea posibilitatea de a se ține cu ambele mâini de mânerele aflate pe autogunoieră“, se arată în dosarul cauzei.
Șoferului autoutilitarei, Viorel Stoian, i-a fost întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă. Anchetatorii au concluzionat că tragedia nu s-ar fi produs dacă nu ar fi permis persoanelor respective să se deplaseze pe scările exterioare.
Doar că, așa cum se arată și în apărarea șoferului, mașina de gunoi are prevăzută o astfel de platformă special destinată muncitorilor care colectează gunoiul.
Martorii audiați în cauză au declarat că șoferul nu avea viteză și că modul acela de transport, pe scara exterioară, era ceva obișnuit. Și într-adevăr, în acel moment, nu exista niciun document între angajator și angajat care să-i interzică să transporte în acest mod muncitorii care colectau gunoiul, fapt confirmat de șeful Serviciului de Salubrizare, citat ca martor.
Așa cum am mai arătat, șoferul a declarat că nu cunoaşte prevederea legală conform căreia îi era interzis să conducă autovehiculul cu persoane urcate pe scările exterioare ale acestuia. El a mai arătat și că, în cadrul instructajelor de securitate în muncă, nu i s-a adus la cunoştinţă interdicţia de a transporta lucrătorii de salubritate pe scările exterioare. Acesta este și motivul pentru care șoferul, Viorel Stoian, a fost achitat de Judecătoria Constanța. Practic, s-a stabilit că singurul vinovat a fost muncitorul decedat, întrucât s-a urcat pe acea platformă în condițiile în care ea era destinată unei singure persoane, neavând posibilitatea să se țină cu ambele mâini. Pe aceste considerente, Judecătoria Constanța l-a achitat pe șofer, stabilind că nu a fost vinovat de moartea muncitorului.
Doar că acest caz a ajuns la Curtea de Apel, la solicitarea părților civile, iar joi, 25 aprilie a.c., la aproape șase ani de la incident, judecătorii l-au condamnat pe șofer la 2 ani de închisoare, pedeapsa fiind suspendată condiționat. Totodată, acesta trebuie să achite despăgubiri rudelor muncitorului decedat, iar hotărârea este definitivă.
Precizăm că accidentul de muncă s-a produs în timpul mandatului fostului primar Gheorghe Alexa, iar Primăria Cogealac a fost sancționată cu amendă, în urma acestui incident.
Daniel ALBU