Conferința Internațională „Securitate si Stabilitate la Marea Neagră” a ajuns la ediția doua fiind organizată de Universitatea ”Andrei Șaguna” din Constanța, în parteneriat cu Navy League of the United States.
Aceasta s-a desfășurat în intervalul joi, 12 a.c., și 13 august a.c., la sediul universității. În cadrul conferinței au fost abordate aspecte ale securității, stabilității și cooperării în regiunea extinsă a Mării Negre, din domeniile politic, economic şi militar, având în vedere importanța geostrategică a zonei. Un interes special va fi acordat identificării elementelor de coeziune și a modalităților eficiente de comunicare în mediul multietnic, multicultural și multiconfesional specific arealului balcano-pontic.
Invitați pentru a lua cuvântul au fost: Sorin Ciutuneanu, directorul companiei Oil Terminal, Cristian Diaconescu ambassador Geostrategic importance of the Black Sea Region, Alexandru Mîrșu, inginerul Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Prof.univ.dr. Iulian Fota, Director General,Romanian Diplomatic Institute, Gen.mr. (r) prof.univ.dr. Adriean Pârlog, CAM. Mihai Panait (Forțele Navale), etc.
Sorin Ciutureanu, directorul Oil Terminal a avut un discurs amplu referitor la subiectul conferinței:
”Reprezint compania Oil Terminal de peste 10 ani din postura de director general și vă pot spune cu toată convingerea că această companie a fost tot timpul reprezentativă pentru întreg sectorul energetic național și internațional, mai ales în ceea ce privește securitatea energetică. Punctul de plecare a discuției pe această temă ese complexitatea mediului internațional actual, complexitate care rezultă, pe de-o parte din amenințările clasice și pe de altă parte amenințările asimetrice din diferite direcții strategice. În ultimii ani securitatea energetică a devenit o temă majoră a dezbaterilor referitoare la securitatea internațională. Câteva evoluții stau mărturie în acest sens. Dependența crescută a Europei de petrol și gaz. Formularea unei politici externe comune a statelor Uniunii Europene care să identifice prioritățile Uniunii Europene pentru construirea unei noi infrastructuri de protecție a sistemului energetic, adoptarea unui tratat energetic european, a unui parteneriat energetic cu Federația Rusă pentru crearea unui mecanism de reacție în cazul unor crize determinate de scurtcircuite ale aprovizionării energetice în Europa. România își dezvoltă politica energetică sub interesele strategice, dar i a respectării angajamentelor asumate la nivel regional, european și global. Prin poziția sa geografică și potențialul său, țara noastră are posibilitatea de a deține un loc important în ecuația energetică regională, atât prin valorificarea resurselor proprii, cât și printr-un loc activ în distribuirea echitabilă a resurselor transportate din zona mării Castice a Orientului Mijlociu și Marea Mediteraneană de Est pe piața europeană. Astfel, Marea Neagră se prefigurează ca o zonă de real interes din prisma rezervelor de hidrocarburi identificate în zona maritimă offshore. (…) Cele șase direcții în ceea ce privește securitatea energetică sunt: asigurarea integrității pieței interne de gaz, garantării securității consumului energetic și consolidarea în acest, diversificarea surselor de energie, politică de economisire a energiei. Totodată este necesară construirea unei noi infrastructuri de protecție a sistemului energetic.”
L.M.