După ce a fost condamnat, definitiv, la 10 ani și 8 luni de închisoare, Sorin Strutinsky, afaceristul constănțean, bun prieten și partener de afaceri al lui Radu Mazăre, s-a adresat instanței printr-o cale extraordinară de atac, în speranța că acest lucru îi va veni în ajutor, cumva, pentru anularea pedepsei. Doar că, din câte se pare, acțiunea este departe de a fi soluționată.
Sorin Strutinsky a fost condamnat definitiv, în iulie 2020, la 10 ani și 8 luni de închisoare, pentru infracțiuni de corupție, într-un dosar în care a fost acuzat că a solicitat o şpagă de circa 2 milioane de euro. Inițial, afaceristul a fost condamnat la o pedeapsă mai mică, pe fond, de 7 ani și 4 luni, însă, în apel, completul a majorat cuantumul pedepsei, iar hotărârea a fost definitivă. Pedeapsa a fost contopită cu o altă pedeapsă, dintr-un alt dosar, de 5 ani, urmând ca Strutinsky să execute, în final, 10 ani și 4 luni de detenție.
Mandatul nu a fost pus în executare, întrucât acesta dispăruse deja din țară, așa cum a făcut și prietenul lui, Radu Mazăre, cu ceva timp înainte. Ulterior, s-a predat autorităților din Italia, urmând a fi extrădat, însă situația s-a schimbat ulterior.
Potrivit avocatului Marius Mocanu, cel care l-a reprezentat pe Strutinski, acesta își va executa ambele pedepse în Italia.
”Ambele hotărâri pronunțate de instanțele naționale sunt recunoscute în Italia și sunt executate tot în Italia”, ne-a precizat avocatul.
Revenind la Curtea de Apel Constanța, în data de 21 octombrie 2022, prin intermediul avocatului său, Sorin Strutinsky a apelat la o cale extraordinară de atac: contestația în anulare.
Până în prezent, au avut loc cinci termene, dar în care nu s-a întâmplat mai nimic. Au fost trei cereri de abținere a unor judecători, a fost o altă cerere depusă de un traducător autorizat, pentru a-și primi onorariul, apoi o altă cerere de abținere formulată de întreg completul C5, aspect care a condus la repartizarea dosarului la un alt complet. La ultimul termen, de joi, 6 aprilie a.c., a fost acordat un alt termen pentru o cerere de recuzare adresată preşedintelui de secţie, pentru a dispune desemnarea unui complet în vederea soluţionării acesteia.
Practic, unele proceduri au făcut ca dosarul să fie amânat timp de jumătate de an și probabil va mai dura încă pe atât până va fi soluționată acțiunea pe fond.
Acuzațiile care au stat la baza condamnării
Afaceristul constănțean, prieten al fostului primar Radu Mazăre și al fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat și, în cele din urmă, găsit vinovat pentru că a primit procente din sumele încasate de o firmă care a realizat diferite lucrări în judeţ, unele în Portul Constanţa, altele pe Canalul Dunăre – Marea Neagră.
El a fost deferit justiției în luna martie a anului 2015, fiind acuzat de comiterea mai multor infracţiuni de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi instigare la săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor, în formă continuată.
Procurorii au stabilit că, în anul 2009, Sorin Strutinsky a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procent de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL), actualul ABADL.
În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky a promis că îi va determina pe funcţionarii DADL şi pe cei de la Ministerul Mediului să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă.
Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 – 2012, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare a cinci societăţi comerciale indicate de omul de afaceri.
De asemenea, între 2009 și 2012, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai celor cinci firme să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile. Ulterior, el a determinat efectuarea unor operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a trasferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul celor cinci societăţi.
Sorin Strutinsky rămăsese singurul în libertate, din acest TRIO care a condus municipiul și chiar județul Constanța, pentru aproximativ 15 ani.
După condamnare, el a fost dat în urmărire națională și internațională, fiindcă nu a fost găsit de polițiștii care au vrut să pună în aplicare mandatul de executare a pedepsei. El s-a predat, în 16 februarie 2021, autorităților din Bologna.
„Strutinsky Gabriel Sorin a fost arestat la 16.02.2021, în Italia, în baza MEA emis la 07.07.2020, de către autoritatea judiciară română, respectiv Tribunalul Constanța. Judecând cauza, instanța italiană, prin hotărâre, a decis refuzul predării și recunoașterea hotărârii pronunțate de instanța română. Hotărârea este definitivă. Persoana se afla încarcerată în Penitenciarul Verona, în executarea unei pedepse cu închisoarea de 10 ani, 4 luni și 20 de zile“, transmitea Ministerul Justiției în urmă cu doi ani.
Daniel ALBU