Spania, sub asediul zăpezii. Traficul rutier și aerian a fost blocat de ninsoare. Poliția din Madrid a evacuat parcurile

0
923

Furtună istorică de zăpadă în centrul Spaniei! În regiune intervine armata pentru a scoate oamenii rămași captivi în troiene. Zece provincii din Spania sunt sub cod roșu de ninsori și vreme rea din cauza furtunii Filomena. Trei persoane și-au pierdut viața și peste 1.500 de șoferi au rămas blocați în zăpadă. Armata și pompierii au intervenit pentru a-i salva. Sute de drumuri au fost închise, iar capitala a fost izolată după ce circulația trenurilor a fost suspendată și cursele aeriene de pe aeroportul Barajas au fost anulate.

Așa s-au trezit dimineața românii din zona Madridului. Au fost nevoiți să sape tranșee prin zăpada de jumătate de metru pentru a putea ieși din case. Autoritățile spun că nu a mai nins așa în capitală în ultimii 50 de ani. În Madrid, poliția a reușit cu greu să scoață oamenii din parcuri pentru că exista pericolul ca multe crengi să se rupă sub greutatea zăpezii.

Jumătate din Spania a fost paralizată din cauza zăpezii. Cele mai afectate regiuni sunt Madrid, Castilla La Mancha, Castilla y Leon și Comunitatea Valenciana. Peste 400 de drumuri au fost închise, circulația trenurilor a fost suspendată, la fel și cursele de pe aeroportul Barajas.

Azi-noapte, mii de șoferi au rămas blocați ore în șir în trafic și au așteptat să fie salvați de pompieri și armată. Unii dintre șoferi și-au abandonat mașinile și au plecat pe jos spre case. În aeroporturi, pasagerii au rămas blocați de azi-noapte și au dormit pe jos, printre bagaje. Niciun avion nu s-a mai ridicat de la sol din cauza ninsorii. Guvernul a făcut apel la populație să rămână în case. În Madrid, Castilla La Mancha și în 48 de localități din Comunitatea Valenciană, cursurile au fost suspendate până marți inclusiv.

Carlos Novillo, șeful Departamentului pentru Situații Urgență din Madrid, susţine că: “Ne concentrăm pe salvarea șoferilor care sunt prinși în diferite locuri din regiunea Madrid, cu scopul de a-i duce într-un loc sigur. Pentru aceasta, am activat la maximum capacitate serviciul de pompieri din orașul Madrid și am solicitat, de asemenea, asistență de la Unitatea Militară de Urgență, pentru a ajuta în aceste sarcini care în acest moment sunt o prioritate”.

A fost haos și pe principalul aeroport internațional din Madrid, unde toate cursele au fost anulate din cauza furtunii de zăpadă. Capitala Spaniei a fost plasată pentru prima dată în istorie sub cod roșu de ninsoare. De vină pentru această vreme deosebit de aspră din centrul statului iberic este furtuna Filomena.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.