Spania testează săptămâna de lucru de 4 zile. Firmele din programul pilot vor primi câte 250 de mii de euro pentru compensarea eventualelor pierderi

0
192

Spania testează programul de lucru de 4 zile pe săptămână. Pentru început 200 de companii au fost introduse în proiectul pilot. Firmele care au acceptat să le reducă angajaților săptămâna de muncă vor primi câte 250 de mii de euro pentru a le compensa eventualele pierderi.

Aproximativ 6000 de angajați din IT, arhitectură, drept sau consultanță vor lucra timp de un an, doar 4 zile pe săptămână, fără să le fie diminuate salariile. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, Ministerul Industriilor a pus la dispoziție 50 de milioane de euro din fonduri europene. Din acești bani companiile vor putea fie să angajeze mai mult personal, fie să facă investiții care să ducă în final la creșterea productivității angajaților, în ciuda faptului că vor petrece mai puțin timp la serviciu. Unii patroni din Spania aplică deja programul redus și în afara proiectului pilot.

Săptămâna de 4 zile de muncă este în dezbatere de câșiva ani în Spania, însă abia acum a prins contur, după inițiativa unui partid de stânga, ecologist și feminist fondat în 2019. Analiștii economici și unele sindicate nu văd însă cu ochi buni inițiativa din cauză că va duce la scăderea contribuțiilor și pe termen lung va afecta sistemul de pensii. Nici spaniolii nu sunt prea încântați de idee. 58% dintre cei chestionați se tem că reducerea programului de lucru va duce la scăderea salariilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.