Un nou imobil, ce va servi drept ambulatoriu, în principal, dar va avea și altă funcționalitate, va fi construit în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Constanța. Acesta ar urma să fie edificat pe terenul de lângă unitatea medicală, cu deschidere pe Bulevardul Ferdinand. Proiectul constă în construirea unui corp de spital ca extindere a capacității unității medicale existente, cu regim de înălțime D+P+4E. Suprafața totală a amplasamentului este de 9.344 mp.
În luna iunie 2023, Primăria Constanța a eliberat Certificatul de urbanism cu nr. 1.589, pentru extinderea capacității unității sanitare, prin edificarea unui ambulatoriu integrat: cabinete medicale, laborator, secție imunodeprimați / boli infecțioase emergente și reemergente, și compartiment de Terapie intensivă corespunzător, spații și dotări aferente funcțiunii de bază. Luna aceasta, spitalul a depus un memoriu de prezentare, pentru a putea obține acordul de mediu.
În documente se prezintă și funcționalitatea pe fiecare etaj. La demisol vor fi săli de așteptare, birouri, depozite, primiri urgențe și vestiare. La parter vor fi cabinete, grupuri sanitare, recepție, capelă și birouri. La etajele I, II și III, cabinete, grupuri sanitare, laboratoare, depozite, vestiare, birouri, holuri și saloane, cu mențiunea că la al III-lea etaj va fi și o pasarelă. La ultimul nivel se vor amenaja birouri, oficii, grupuri sanitare și depozite.
„Este necesară modernizarea în totalitate a spitalului existent și extinderea cu spații medicale de ambulatoriu: cabinete medicale, laborator, compartiment Terapie intensivă. De asemenea, este necesară dezvoltarea zonei de cercetare – educațională. Investiția contribuie la eforturile administrației de dezvoltare locală a municipiului Constanța, de îmbunătățire a condițiilor de viață și sănătate a locuitorilor. Noile investiții în domeniul sănătății trebuie să țină cont atât de prioritățile, cât și de nevoile orașului. În acest context, necesitatea extinderii capacității Spitalului de Boli Infecțioase, precum și nevoia unui spațiu universitar pentru activitățile didactice a studenților reprezintă o cerință importantă pentru dezvoltarea orașului“, se arată în documente.
Se preconizează ca întregul proiect să se deruleze pe o perioadă de aproximativ 32 de luni de la obtinerea autorizației de construire și, implicit, dupa aprobarea documentației de începere a lucrărilor, de către instituțiile abilitate.
Dr. Claudia Cambrea spune că proiectul a fost gândit în așa fel încât să susțină un ambulatoriu, compartiment de Terapie intensivă. Totodată, farmacia și laboratorul se vor muta în noul corp de clădire.
„Un etaj al noii clădiri va fi rezervat pentru boli infecțioase emergente și reemergente, și un compartiment de Terapie intesivă aferent acestui lucru. În pandemie, ne-am confruntat cu o situație în care tot spitalul a fost efectiv blocat cu afecțiunea pandemică, și celelalte afecțiuni de boli infecțioase au fost blocate sau, mă rog, pacienții nu au avut posibilitatea să se adreseze spitalului“, ne-a declarat dr. Claudia Cambrea, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
Mihaela GIUGLEA