Spitalul de Boli Infecțioase folosește tratament cu plasmă pentru pacienții COVID. Dr. Claudia Cambrea: “Este foarte eficient în primele zile de boală şi am avut rezultate foarte bune”

0
975

Plasma donată de persoanele tratate de infecția COVID-19 poate fi un medicament eficient în tratamentul pacienților în stare gravă și extrem de gravă.  Această terapie se practică deja în SUA, China, Italia, Germania și alte țări afectate de pandemie. Metoda de tratament a fost reglementată în țara noastră la 13 aprilie 2020. Astfel, există pacienți care primesc plasmă de la foștii bolnavi complet vindecați, pentru a dezvolta imunitatea.

Tratamentul cu plasmă este folosit și în tratarea pacienților COVID internați în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța. “Am folosit tratament cu plasmă şi încă îl mai folosim pentru unii dintre pacienţii noştri. Tratamentul cu plasmă este foarte eficient în primele zile de boală şi am avut rezultate foarte bune. Cazurile pe care le-am salvat ne-au adus bucurie, iar cazurile pentru care nu am reuşit să facem tot ce se poate să îi salvăm, ne-au marcat “, a declarat dr. Claudia Cambrea, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase, după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19.

Medicul Cambrea le recomandă constănțenilor să păstreze în continuare toate măsurile de protecţie indicate de autorități: “Ne vom simţi în siguranţă şi vom fi protejaţi atunci când vaccinarea va atinge o acoperire de peste 80% şi până atunci trebuie respectate în continuare toate condiţiile, măsurile de protecţie. Să fie încrezători în vaccin. Fiecare, atunci când va fi cuprins în etapa corespunzătoare de vaccinare, să accepte acest vaccin”.

Donarea de plasmă convalescentă COVID-19, asemenea donării de sânge, este voluntară şi neremunerată, cu condițiile prevăzute în Legea 282/2005. I. O persoană tratată de COVID-19 poate dona plasmă după 14  zile din momentul dispariției ultimului simptom al bolii sau însănătoșirea completă. Potrivit  criteriilor stabilite prin protocolul național de tratament, starea de însănătoșire completă se reconfirmă cel puțin prin un test negativ la COVID-19. La etapa de externare, persoana tratată va fi informată de către personalul medical al instituției medico-sanitare  în care a fost tratat, despre formarea de anticorpi și plasma convalescentă a acestuia, importanța acesteia pentru tratamentul pacienților gravi și foarte gravi.

De asemenea, persoanele care vor decide să se solidarizeze în continuare în lupta cu COVID-19, vor consemna un acord pentru ulterioara recrutare de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui. Toate acordurile se vor transmite săptămânal instituției noastre, iar  după două săptămâni de la externare,  noi vom contacta aceste persoane și le vom recruta la donarea de plasmă.

Facem precizarea că o singură donare de plasmă de la o persoană, în jur de 600 ml, se separă în trei doze a câte 200 ml și, respectiv, se oferă pentru trei pacienți. Tratamentul presupune administrarea unei doze pe zi. Pentru fiecare pacient se administrează până la cinci doze. Tratamentele cu plasmă se folosesc deja de zeci de ani, în diverse afecțiuni. Plasma este componenta sângelui care conține anticorpi ai sistemului imunitar. Așa-numita „plasmă convalescentă” de la supraviețuitorii COVID-19 este bogată în anticorpi împotriva SARS-CoV-2 și administrarea plasmei la pacienții cu COVID-19 i-ar putea ajuta să lupte împotriva bolii.

Spectrul de severitate clinică al infecției cu SARS-CoV-2 este heterogen, evoluând larg de la forme asimptomatice la cele cu afectare pluriorganică, urmare a unui răspuns inadecvat al gazdei la infecție, COVID-19 poate deveni o boală sistemică cu afectare endotelială ce rezultă într-o microangiopatie trombotică ubicuă, se arată în Ghidul de management al infecției cu COVID-19 al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Utilizarea transfuziei de plasmă de la pacienți vindecați de o boală infecțioasă, numită și- incorect-plasmă convalescentă (PCC) sau plasmă hiperimună, nu reprezintă o noutate medicală, fiind utilizată istoric în tratarea Gripei Spaniole (1918–1920), susține dr. Dorel Săndesc, medic la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara, preşedintele Comisiei de Anestezie-Terapie Intensivă din Ministerul Sănătăţii şi vicepreşedintele Societăţii Române de ATI.

Cu toate că utilizarea PCC a demonstrat beneficii clinice semnificative pentru infecții cu Influenza și SARS, utilizarea acestei tehnici în SARS-CoV-2 este încă sub cercetare, nefiind identificate în totalitate mecanismele fiziopatologice și imunologice responsabile de evoluția bolii . Unul din mecanismele de acțiune ale PCC este reprezentat probabil de prezența în Plasmă de anticorpi neutralizanți care blochează anumite secvențe proteice prezente pe suprafața coronavirusului, implicate în recunoașterea receptorilor celulari, atașamentul virusului la celulă și pătrunderea acestuia intracelular“, explică dr. Dorel Săndesc.

Eligibilitatea donatorului de plasmă

  1. Potențialii donatori vor fi selectați dintre pacienți care au fost internați pentru COVID-19, fiind confirmați prin test RT-PCR pozitiv, vindecați și externați în urma RT-PCR negativ.

2. Centrele de Transfuzie Sanguină vor încheia protocoale cu spitalele care tratează pacienți COVID-19 în vederea identificării pacienților vindecați, potențiali donatori, cu respectarea regulilor naționale și ale UE de protecție a datelor cu caracter personal, prin semnarea de către pacient a unui consimțământ informat.

3. Spitalele vor furniza Centrelor de Transfuzie Sanguină datele personale și datele de contact ale pacienților eligibili, rezultatele testelor RT-PCR și/sau a testelor serologice, perioada internării și data externării.

4. Centrele de Transfuzie Sanguină vor contacta potențialii donatori și îi vor programa pentru consult, analize și donare. Pacienții vindecați pot contacta de asemenea centrele de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare.

5. Trebuie să se aplice următoarele criterii pentru eligibilitatea donatorului:

a. Donarea se va face la cel puțin 28 zile de la dispariția completă a simptomelor (pentru donorii care au fost simptomatici) sau 14 zile de la dispariția completă a simptomelor şi cel puțin un test COVID-19 negativ RT-PCR faringian, nazal sau din sânge;

b. Donarea se va face la cel puțin la o săptămână de la întreruperea corticoterapiei;

c. Donarea se va face la cel puțin 2 săptămâni de la ultima donare;

d. Un bilet de externare din spital și rezultatele testelor RT-PCR și/sau a testelor serologice pentru detecția anticorpilor anti_SARS-COV-2 (calitativ sau cantitativ);

e. Un consimțământ informat pentru intrarea în procedura de selecție în vederea donării de plasmă prin plasmafereză și/sau sânge total și pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date națională și Europeană;

f. Toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislației naționale. Donatorii eligibili vor dona în Centrele de Transfuzie Sanguină, iar procedura de recoltare va fi în mod prioritar cea de plasmafereză.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.