Numărul mașinilor electrice este în creștere în orașul de la malul mării. Acestea funcționează prin reîncărcare, iar Primăria Constanța a implementat în 2023 un proiect prin care au fost achiziționate 18 stații. Acestea se află în diferite cartiere, dar momentan nu funcționează.
Finanțarea proiectului „Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiul Constanța” a fost acordată Unității Administrativ – Teritoriale municipiul Constanța de către Administrația Fondului pentru Mediu București, prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic. Valoarea totală a proiectului este de 4.414.727,55 lei, din care valoarea eligibilă este de 2.839.573,41 lei.
Deși au fost instalate și recepționate în octombrie 2024, acestea nu au fost puse în funcțiune din cauza unor proceduri administrative în derulare. Primăria Constanța ne-a precizat că stațiile au fost preluate de SC Confort Urban SRL pentru operare, însă nu au fost furnizate termene exacte pentru punerea lor în funcțiune.
„Stațiile de încărcare nu sunt încă funcționale. Ele au fost date spre administrare către Confort Urban care în perioada următoare se va ocupa de punerea de funcțiune”, au declarat reprezentanții Biroului de Presă al municipalității.
Cele 18 stații pentru reîncărcarea mașinilor electrice vor putea fi folosite de șoferi în perioada următoare, însă nu se știe un termen. Acestea sunt amplasate pe principalele artere de circulație și în stațiunea Mamaia, după cum urmează: strada Brizei, lângă Piața Roșie, strada Progresului, lângă Şcoala 33, șoseaua Industrială nr. 7, bulevardul 1 Decembrie 1918 (zona BCR Gară), aleea Daliei, Portul Tomis, Poarta 1, parcare strada Traian (lângă Tribunalul Constanța), strada Răscoalei 1907, Sala Sporturilor, parcare Spitalul Județean Constanța, Supermarket Mega Image (Tomis III), aleea Stadionului, strada Pescarilor, Pavilion Expozițional, parcare Aqua Magic, parcare Albatros, aleea Megara (zona Mamaia Nord).
Fiecare stație de reîncărcare vehicule electrice este formată din două puncte de reîncărcare, respectiv: 1 punct în curent continuu, la o putere de 50 kW și un punct de reîncărcarea care permite încărcarea în curent alternativ, la o putere de 22 kW a vehiculelor electrice. Pentru fiecare stație de reîncărcare vehicule electrice sunt marcate si evidențiate corespunzator câte două locuri de parcare.
Mihaela GIUGLEA