Ultima săptămână din august a făcut din staţiunea Venus capitala judo-ului din România. Peste 800 de sportivi din România şi de peste hotare au participat la Pantheon Judo Stage, eveniment organizat anual de Asociaţia Club Sportiv Pantheon Constanţa şi ajuns în 2024 la cea de a opta ediţie.
În acest an, alături de clubul constănţean a venit Consiliului Judeţean Constanţa, care a susţinut stagiul de pregătire prin intermediul proiectului „Judo – Sport şi educaţie ediţia a doua” pe lângă alţi sponsori şi parteneri şi a acoperit astfel cheltuielile de cazare şi masă pentru aproximativ 250 de sportivi. De asemenea, alţi 150 de judoka au beneficiat la rândul lor de gratuitate datorită eforturilor financiare făcute de ACS Pantheon Constanţa şi preşedintele de onoare al clubului, prof. ing. dr. George Teşeleanu. De altfel, acesta a oferit şi premiile în bani pentru cei mai buni judoka ai României, Florentina Ivănescu şi Alexandru Creţ prezenţi de asemenea la evenimentul sportiv de mare amploare.
„Judo este mai mult decât un sport. Este educaţie şi curaj, prietenie şi onestitate, politeţe şi autocontrol, respect şi modestie. Judo-ul din România are nevoie de unitate, familia judoului trebuie să aplice şi să promoveze valorile acestui sport. Anul acesta am avut parte de cea mai numeroasă participare din istoria Pantheon Judo Stage. Mă bucur că reuşim să asigurăm de opt ani, atât prin invitaţii de renume internaţional pe care îi aducem la fiecare ediţie, dar şi datorită eforturilor comune pe care le depunem în acest sens, o săptămână de antrenament în cele mai bune condiţii pentru tinerii judoka din România”,a declarat prof. ing. dr.George Teşeleanu, a declafrat preşedintele de onoare al Asociaţiei Club Sportiv Pantheon Constanţa.
Printre invitaţii speciali ai acestei ediţii s-au numărat şi trei dintre legendele judo-ului mondial, în frunte cu Shinji Hosokawa, campion olimpic în 1986 şi multiplu campion internaţional, care duce mai departe tradiţia acestui sport, împărtăşind tinerelor generaţii din cunoştinţele şi experienţa sa. Alături de el, antrenamentele din cadrul Pantheon Judo Stage 2024 au fost conduse de alţi doi maestri japonezi, sensei Eiji Kikuchi şi sensei Eiko Shepherd.
Pe lângă sportivi, la activităţi au participat şi peste 100 de antrenori, precum şi oaspeţi de onoare din Japonia, USA sau Franţa, precum şi Andrei Golban, preşedintele Federaţiei de Judo din Rep Moldova, Denis Vieru, primul medaliat olimpic din istoria judo-ului moldovean, sau reprezentanţi ai forurilor de specialitate din Georgiei şi Armenia. Acestora li s-au adăugat reprezentanţi din „Hall of fame”-ul judoului românesc, precum Constantin Niculae, Mircea Frăţică, Adrian Croitoru, Aurelian Fleisz, Iacob Codrea, Ioana Aluaş, Alina Dumitru, Alina Croitoru, Ioana Babiuc şi mulţi alţii, dar şi oamenii de ştiinţă Ioan Cosmescu şi Ioan Roxin.
Luna august s-a încheiat cu Black Sea Judo Cup, întrecere care a adunat peste 200 de sportivi din ţară şi de peste hotare, din ţări precum Ucraina, Moldova, Ungaria, Turcia, Marea Britanie, Cehia, Italia, Georgia sau Armenia. Împărţiţi pe trei categorii de vârstă, U13, U16 şi U23, aceştia au luptat pentru un loc pe podium, în premieră, în cel mai mare dojo în aer din Europa.
La final, cu toţii au fost răsplătiţi de organizatori pentru efortul depus, indiferent de rezultatul obţinut. Atât Pantheon Judo Stage, cât şi Black Sea Judo Cup au fost organizate de Asociaţia Club Sportiv Pantheon Constanţa în cadrul proiectul „Judo: sport şi educaţie -ediţia a doua”, activitate realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa.
Tot în cadrul acestui proiect, la mijlocul lunii noiembrie, ACS Pantheon Constanţa va organiza „Cupa Centura Albă” la judo, întrecere care se adresează copiilor aflaţi la început de drum în acest sport.
A.V.