În ultima perioadă de timp s-a auzit tot mai des de bullying. În acest context, o discuție cu copiii despre acest subiect devine absolut necesară, fiind esențială pentru sănătatea emoțională a celor mici.
Explicat în termeni cât mai simpli, bullyingul are loc atunci când o persoană sau un grup se comportă intenționat astfel încât să facă pe cineva să se simtă rănit, jenat sau pentru a-i provoca frică, suferință sau rău. Fie victimă, agresor, sau spectator, probabil am întâlnit episoade de acest fel sau am asistat, fără să vrem. Este important să ne informăm corect pentru a ajuta pe copil să acționeze corect și eficient.
În acest sens, joi, 3 noiembrie a.c., în cadrul Centrului de Zi pentru Copii – Direcția Asistență Socială din Năvodari, s-a desfășurat o activitate pentru a-i ajuta pe cei mici să înțeleagă că nu este normal să fie făcuți să se simtă inferiori, lipsiți de merite sau de calități, și nici ei la rândul lor nu au dreptul de a îi face pe alți copii să se simtă astfel.
Sub sloganul “Aleg să mă implic – Stop Bullying!”, au avut loc discuții împreună cu psihologul centrului de Zi, care a oferit copiilor sugestii pentru a recunoaște situațiile de bullying, cum să le gestioneze și cât de important este să ceară ajutor și să comunice cu adulții.
Pentru a-i ajuta să își mențină echilibru, să poată rămâne calmi și optimiști în situații de provocare, s-a făcut cu copiii exerciții de eliberare a trăirilor negative folosind baloane în două culori, culoarea roșie simbolizând trăirile negative iar cea galbenă sentimentele pozitive și dorințele copiilor. Cu fiecare expirație au suflat în balonul roșu toate sentimentele negative, pentru a transfera întreaga experiență acolo. Apoi în balonul galben au fost suflate dorințele și trăiri pozitive, balonul fiind legat la gură și aruncat în văzduh pentru îndeplinirea acestora.
La final fiecare copil a primit un kit de ajutor, conceput și discutat de personalul de specialitate, în caz de bullying care poate fi folosit la nevoie dar și împrumutat altor copii.
A.V.