STOP POLUĂRII! Iniţiativă legislativă de stopare a intrării deşeurilor în ţară, multe dintre ele “deghizate” sub denumirea de “bunuri second hand”

0
80
Containerele cu deșeuri sunt verificate pe rând. FOTO Cătălin SCHIPOR

Deputatul Bogdan Bola a propus săptămâna aceasta un proiect de lege prin care să fie limitat numărul punctelor de trecere a graniței pentru deșeuri de la 77 la doar 15. Măsura ar stopa intrarea necontrolată a deșeurilor în țară, multe “deghizate” sub denumirea de “bunuri second hand”.

Bogdan Bola spune că o astfel de măsură, cerută şi de norme UE, este în România “întârziată ‘doar’ 16 ani!”. “Împreună cu comisarii Gărzii Naționale de Mediu și cu domnul Niță Teodor, procuror specializat pe infracțiunile de mediu, am identificat aceste puncte unice de trecere a graniței care să fie folosite pentru traficul cu deșeuri. O scădere de la 77 la 15 puncte vamale va reprezenta un balon de oxigen uriaș pentru efectivele (și așa răsfirate) comisarilor Gărzii. De asemenea, în termen de 15 zile de la adoptarea propunerilor noastre, am introdus obligația reprezentanților Ministerului Mediului să creeze și un nomenclator al produselor susceptibile a fi deșeuri. Și acest lucru este amânat de foarte mult timp, Statul permițând intrarea necontrolată a deșeurilor în țară, multe “deghizate” sub denumirea de “bunuri second hand”. Și ce se întâmplă de obicei cu acestea: ajung aruncate și incendiate pe câmpuri, poluând aerul românilor”, a declarat Bogdan Bola.

“Într-o țară în care mor peste 20.000 de oameni pe an din cauza poluării, costurile semnificativ scăzute pentru tratarea și valorificarea deșeurilor în România fac ca noi să devenim o destinație din ce în ce mai atractivă pentru marii producători de deșeuri la nivel global, existând un număr în creștere de expedieri ilegale de deșeuri. Iar eu cred, ca secretar al Comisiei de Mediu din Camera Deputaților, că este de datoria mea să încercăm să stopăm acest fenomen, indiferent de interesele uriașe ale unora. Prezentarea de mai sus cuprinde doar câteva din prevederile proiectului nostru, pe celelalte urmând să le detaliem în zilele următoare”, mai motivează deputatul iniţiativa.

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.