Sunt considerat nebun dacă merg la psiholog? Între mit şi adevăr, cu specialistul Alexandra Alexandrescu

0
131

Nu ştiu să-mi gestionez timpul. Am o dispoziţie depresivă. Mă confrunt cu o tulburare de adaptare. Sunt doar câteva situaţii prezente în vieţile noastre şi ale cunoscuţilor noştri. Însă, cei care trec prin astfel de stări se confruntă cu o dublă stigmă, a afecțiunii de care suferă și a societății, care-i marginalizează. Cert este faptul că a merge la psiholog este un gest de normalitate şi de civilizaţie, scopul fiind acela de a avea o viață echilibrată și armonioasă.

În general, oamenii apelează la medic, stomatolog sau psiholog doar atunci când ajung la limita suportabilului. Din păcate, la noi în ţară serviciile medicale sunt luate cu asalt doar în faza în care se cere o intervenţie urgentă: atunci când omul este deja atât de bolnav încât necesită medicamente, internare sau o intervenţie chirurgicală. Prea puţini oameni aleg să meargă la specialişti preventiv, pentru a preîntâmpina o afecţiune.

Din această cauză, alegerea de a merge la psiholog a ajuns să fie înţeleasă în mod greşit, înrădăcinată fiind concepţia cum că doar cei bolnavi psihic au nevoie de un psiholog. Nimic mai fals! Un psiholog vă poate scăpa de stările de anxietate ori fobiile care nu vă dau pace, dar vă poate oferi şi consiliere.

Alexandra Alexandrescu, psiholog şi consilier şcolar CJRAE

“Există această prejudecată cum că dacă merg la psiholog sunt nebun. Noi, psihologii, ne luptăm cu acest mit. Eu zic că reuşim, pas cu pas, să-l dărâmăm – inclusiv prin prezenţa noastră în şcoli. De mulţi ani suntem prezenţi în şcoli şi oamenii au început să vadă cam în ce constă activitatea noastră şi că ne adresăm persoanelor care sunt sănătoase, însă pot întâmpina dificultăţi de-a lungul vieţii. Acum, dacă suntem sinceri cu noi, toţi am întâmpinat dificultăţi în viaţa asta de natură diferită începând cu situaţiile în care nu ştim să ne gestionăm timpul. Să o luăm de la simplu la complex. Am senzaţia că timpul nu-mi ajunge să fac tot ceea ce vreau, nu ştiu să-l prioritizez, nu ştiu să aleg lucrurile care sunt mai importante şi care au un termen în care trebuie să le rezolv. Am o dispoziţie tristă, depresivă. Nu ştiu să comunic și simt că este înţeles altfel ceea ce eu vreau să comunic. O insomnie, o tulburare alimentară, situaţii pe care numai spunându-le ne dăm seama că sunt prezente în vieţile noastre sau ale cunoscuţilor noştri, nu sunt nişte chestii extraordinare şi nu au statutul de boală psihică propriu-zisă. A merge la psiholog este un gest de nomalitate şi civilizaţie. Ce scop avem noi? Să trăim armonios, să ne simţim bine cu noi înșine, cu viaţa pe care o ducem şi atunci când vedem că nu se întâmplă chiar aşa este de bun augur să apelăm la psiholog“, susţine specialistul Alexandra Alexandrescu, psiholog şi consilier şcolar CJRAE, în cadrul interviului Focus Press.

Psihologii joacă un rol important în societate şi nu eşti nebun dacă mergi la psiholog!

VIDEO interviul Focus Press poate fi vizualizat aici. Vizionare plăcută!

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.