De marți, 16 februarie a.c., administrația locală aduce la cunoștința constănțenilor proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețare a municipiului. Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în scris până pe 17 martie a.c.
Până la data de 17.03.2021, constănțenii pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind noul proiect de hotărâre supus dezbaterii publice, pentru aprobarea Regulamentului privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețare a municipiului.
Proiectul de hotărâre poate fi consultat la sediul Direcției Generale Poliția Locală, din str. Amzacea nr. 13, și pe site-ul oficial al Primăriei Constanța, www.primăria-constanța.ro, secțiunea „Transparență decizională“.
Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în scris, prin poștă, la sediul Direcției Generale Poliția Locală, din str. Amzacea nr. 13, Constanța, sau prin e-mail, la adresa politia.locala@primaria-constanta.ro.
Materialele transmise vor purta mențiunea: „Recomandare la proiectul pentru aprobarea Regulamentului privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța“.
Conform regulamentului, constituie o obligație permanentă a tuturor persoanelor fizice și juridice din Constanța asigurarea bunei gospodării, păstrarea curățeniei, respectarea normelor de igienă și conviețuire socială, precum și de înfrumusețare a municipiului.
Toți constănțenii au obligația să efectueze lucrări de întreținere și curățenie a imobilelor pe care le au în proprietate sau în folosință, precum și a împrejmuirilor acestora. De asemenea, trebuie să asigure curățenia trotuarelor din dreptul imobilelor pe care le dețin, a locurilor de parcare pe care le folosesc și a spațiilor verzi din dreptul imobilelor lor.
Operatorii economici deținători de active situate pe arterele principale au obligația ca, în perioada 01.12. – 07.01 a fiecărui an, cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, să amenajeze, prin decorare și iluminare vitrinele activelor, pe o suprafață de minimum 50%.
Constituie contravenție scuipatul, aruncarea de hârtii, sticle sau a oricărui tip de ambalaj sau resturi din acestea, resturi de țigări, coji de semințe sau a oricăror resturi alimentare sau nealimentare pe alei, peluze, în parcuri, zone verzi, pe drumuri și trotuare sau în orice alt loc public sau privat de folosință comună, inclusiv în mijloacele de transport în comun. Dar și curățarea covoarelor pe domeniul public și întinsul frânghiilor pentru uscarea rufelor pe exteriorul imobilelor, cu excepția unităților locative care nu sunt dotate cu spațiu cu destinație specială.
Tot contravenție este și distrugerea, ruperea sau tăierea florilor, tăierea arborilor sau arbuștilor fără autorizație, tăierea sau ruperea crengilor acestora ori distrugerea scoarței trunchiului acestora, inclusiv deteriorarea spațiilor verzi și a parcurilor, cu excepția trecerii cu piciorul sau a așezării pe acestea a persoanelor. Și nici nu putem să practicăm jocuri sportive, pe suprafețele înierbate, cu încălțăminte cu crampoane sau să amenajăm grădini de zarzavat pe domeniul public.
Circulația, oprirea staționarea vehiculelor în zonele amenajate cu pavele destinate traficului pietonal, cât și efectuarea cu intenție de manevre prin derapaje, întoarceri bruște, accelerări și frânări bruște cu autovehicule, executate pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța, constituie, de asemenea, contravenție.
Toate celelalte reguli le puteți citi în documentul atașat.
Amenzile pentru încălcarea acestui regulament variază între 200 și 1.500 de lei, pentru persoanele fizice.
Valentin ISPAS
Prin grija si pe cheltuiala Primariei,propun sa se distribuie pubele verzi pentru colectarea resturilor vegetale rezultate de la pomii care ,iteleg ca sunt bun public , deasemenea toaletarea arborilor foarte inalti sa fie executata tot prin grija primariei. Toaletarea arborilor se va face cel putin o data pe an. Propunerea mea nu este o ciudatenie. Orice primar care a fost in Europa, ar trebui sa cunoasca acesta reglementara de bun simt,la nivel local
Da, amice, sunt de acord ca scuipatul cojilor de seminte si aruncarea chistoacelor si a gunoiului in strada si pe spatii verzi sa fie contraventii. Le-as taxa si mai aspru! L-as pune pe cel care le arunca sa le adune pe toate celelalte pentru tot restul zilei. La fel si pentru taierea neautorizata a vegetatiei. Ce, tie ti se pare asa de greu sa respecti ceea ce este de bun simt? Pentru ca tonul textului tau de doi bani asta sugereaza. Tu nu te-ai saturat sa tot vezi cacati in mijlocul trotuarelor si gunoi vanturat prin parcuri si pe toate aleile orasului? Scuipa si arunca-ti gunoiul la tine in casa daca nu poti sa te abtii. Asemenea, planteaza cartofi in ghivece pe balcon, daca de asta depinde supravietuirea ta ca om civilizat. Si usuca-ti izmenele la tine in casa, pentru ca nu trebuie sa le vada toata lumea atarnate pe sarma in fata blocului daca pana acum ai putut sa fii nesimtit si sa faci asta. Ce idiot!