Omul de afaceri Tănase Bela, prin Cambela Prod, încă mai speră să finalizeze proiectul demarat, în urmă cu câțiva ani, în cartierul Abator din Constanța. Deși Tribunalul Constanța a dispus, în luna martie a.c., desființarea lucrărilor demarate la blocul cu opt etaje situat pe Șoseaua Mangaliei, printr-o decizie definitivă, acesta a solicitat un nou certificat de urbanism, pentru mai puține niveluri.
Primăria Constanța a eliberat un certificat de urbanism pentru Cambela Prod SRL potrivit căruia poate modifica proiectul imobiliar pe care l-a demarat în Abator. Astfel, omul de afaceri nu va mai construi un bloc cu opt etaje, ci cu cinci.
În același timp, însă, Tănase Bela nu poate intra în legalitate cu lucrările executate cu încălcarea autorizației de construire, deoarece Tribunalul Constanța a dispus desființarea lor.
Astfel, Certificatul de urbanism nr. 2.097, eliberat zilele trecute, precizează că acesta poate fi utilizat pentru modificarea proiectului autorizat cu Autorizația de construire (AC) nr. 351/23.03.2018, pentru „Construire imobil D+P+8E locuințe colective“, prin micșorarea regimului de înălțime la S+P+5E. Însă, Cambela Prod SRL nu poate folosi actul pentru a intra în legalitate cu „lucrările executate cu nerespectarea AC 351/2018, sancționate cu Procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor (PVCSC) nr. 50-000790/19.10.2020, întrucât conform Hotărârii nr. 378/22.03.2024, rămasă definitivă în Dosarul nr. 10754/212/2021, pronunțată de Tribunalul Constanța, s-a dispus desființarea lucrărilor realizate fără a deține Autorizație de construire, constatate prin PVCSC nr. 50-00790/19.10.2020“.
Cambela Prod a fost sancționată contravențional de Poliția Locală pentru executarea de lucrări de construcții fără autorizație de construire, în sensul că ceea ce a construit până acum nu era conform cu autorizația eliberată de Municipalitate.
Acestea constau în:
- demisol: executarea demisolului cu radier general continuu, fără realizarea celor zece baze și a sistemelor automate de parcare, cu modificarea înălțimii totale (înălțimea liberă a demisolului fiind de aproximativ 3,30m), neputând fi respectat numărul de locuri parcare autorizate; realizare pe laturi de pereți perimetrali, cu înălțimea de aproximativ 3,30 m față de 1,90 m autorizat;
- parter: realizare planșeu continuu, cu închiderea golului în suprafață de aproximativ 2,80 x 5 mp, aferentă platformei hidraulice (lift mașini);
- etajele I – V: balcoanele realizate au fost executate cu o lățime mai mare de aproximativ 0,90 m față de cele aprobate de 0,75m, respectiv 1,10m.
Prin acest proces-verbal a fost aplicată sancțiunea principală a amenzii în cuantum de 7.000 lei, fiind dispuse şi următoarele măsuri complementare: oprirea executării lucrărilor de construcții nelegal realizate de la data aplicării sancțiunii; desfiinţarea lucrărilor de construcţii realizate în mod ilegal, fără a deţine autorizaţie de construire emisă potrivit Legii nr. 50/1991, republicată, aşa cum au fost constatate prin Procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor seria DGPL nr. 50-000790/19.10.2020, la imobilul situat pe Șoseaua Mangaliei nr. 59A din Constanța; stabilirea unui termen-limită de executare a obligației de către Cambela Prod, iar în caz de neconformare, să fie împuternicită Primăria Constanța să desființeze lucrările executate în mod neautorizat la imobilul sus menționat, cu suportarea cheltuielilor de judecată.
Pentru că nu s-a conformat și nu a executat lucrările conform celor specificate în autorizația de construire, Primăria Constanța l-a acționat în instanță, având câștig de cauză. Cambela Prod SRL nu a dovedit faptul că a formulat plângere contravenţională împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravențiilor, care să fi fost admisă prin hotărâre judecătorească definitivă, deşi procesul verbal i-a fost legal comunicat. Însă, firma a depus apelul în luna martie a.c., iar în cele din urmă, Tribunalul Constanța a respins apelul, printr-o hotărâre definitivă. Astfel, Tănase Bela trebuie să demoleze lucrările neconforme, practic întreaga construcție ce a fost ridicată până acum.
Proiectul început în anul 2018 a produs disconfort locuitorilor din cartierul Abator, constănțenii revoltându-se în acest sens. Blocul a fost ridicat pe spațiu verde, balcoanele umbresc trotuarul, iar aerul era irespirabil din cauza prafului, așa declarau aceștia pe atunci.
Loredana MIHAI
Amendã de 7.000 lei de la Pol. Locală Primãria ConstanConstanța ! Bătaie de joc ! Şi au trântit mormanul de betoane cu balcoane deasupra trotuarului ! De ce nu se demoleazã aceastã urâțenie ? De ce nu se readuce spațiul verde la starea inițialã ? Praf în ochi aruncați în ochii cetãțenilor din Cartier Abator . Poate se sesizeazã alte organe ale Statului … mai competente !