Reprezentanții Consiliului Județean Constanța au inițiat, anul trecut, discuții cu cei ai Primăriei Constanța, pentru preluarea Muzeului de Artă Populară, dorind să creeze un sistem cultural integrat de promovare a județului Dobrogea. Astfel, acum Muzeul de Artă Populară se află în subordinea CJC, iar instituția a început, deja, modernizarea activității acestuia. În ședința CJC de la sfârșitul acestei luni, se află pe ordinea de zi și un proiect de hotărâre ce vizează stabilirea tarifelor Muzeului de Artă Populară Constanța pentru anul 2023.
În ultimii ani, tariful de vizitare a muzeului a fost de numai 5 lei, iar acum se propune dublarea acestuia. În cadrul Notei de fundamentare a proiectului de hotărâre se menționează că vechiul tarif de vizitare a muzeului, respectiv 5 lei, nu mai corespunde actualității.
„Tariful de intrare în muzeu este raportat la un studiu efectuat în ultimii cinci ani, la prețul biletelor de intrare ale altor muzee de artă populară din țară, a suprafeței expoziționale de 2.000 mp, a numărului de obiecte de patrimoniu cultural național de peste 500 de piese expuse și a faptului că vechiul tarif de vizitare muzeu în valoare de 5 lei nu mai corespunde actualității.“
Tarifele propuse sunt următoarele: tarif vizitare muzeu – tarif întreg (10 lei), tarif redus pensionari (5 lei), tarif redus elevi/studenți (2,5 lei); tarif ghidaj minimum cinci persoane – 30 de lei; tarif foto/video – 30 de lei; tarif participare evenimente speciale – târguri (100 de lei).
Precizăm, că, în prezent, Muzeul de Arta Populară adăpostește un patrimoniu impresionant, format din aproximativ 15.000 de exponate care ilustrează cultura folclorică din diverse colțuri ale României. Cea mai impresionantă expoziție are la bază „Arta Populară Românească“, astfel că prezintă piese specifice genurilor creației artistice populare. De la obiecte de uz gospodăresc până la țesături de interior, ștergare, fețe de masă etc.
Mihaela GIUGLEA