Tătaru are altă părere decât OMS: „Al doilea val de coronavirus ar putea avea loc după 15 octombrie iar asimptomaticii pot transmite virusul”

0
1731

Situația este incertă în ceea ce privește virusul Sars Cov 2 la nivelul țării noastre, spunem asta referindu-ne în primul rând valul doi al pandemiei. În timp ce Organizația Mondială a Sănătății susține, mai nou, că valul doi nu va mai veni, în România, Nelu Tătaru, ministru de altfel al Sănătății a declarat într-o emisiune televizată că un posibil val doi ar putea avea loc după data de 15 octombrie, odată cu răcirea vremii.

„Dacă e să ne luăm după niște evaluări, ne gândim după 15 octombrie, odată cu răcirea vremii, să apară. Studiul de seroprevalență pe care îl facem în această vară ne va arăta și rata de imunizare a populației și poate previziona și un viitor val și amploarea acestuia.”

Asta ar contrazice declarațiile Mariei Neira, directoarea pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care susține că modelele cu care se lucrează elimină „tot mai mult” posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus, dar cere totuși multă prudență și responsabilitate odată cu eliminarea restricțiilor. Astfel spus OMS consideră din ce în ce mai puțin probabil un al doilea val al infecțiilor cu coronaviurs.

Revenind la situația din țara noastră, mai mult decât atât, Nelu Tătaru a mai declarat, printre altele, în cadrul aceleași emisiuni televizate faptul că și asimptomaticii, infectați cu COVID-19 pot transmite virusul.

Asta, după ce un studiu recent a schimbat datele problemei în ceea ce privește COVID-19. Se pare că asimptomaticii nu ar transmite coronavirusul.

O nouă cercetare sugerează că o persoană care a contractat virusul, dar care nu prezintă simptome, nu îl poate transmite mai departe. În cadrul studiului, din 455 de persoane care au intrat în contact cu un pacient infectat, dar asimptomatic, niciuna nu s-a îmbolnăvit de COVID-19.

Opt cercetători chinezi au analizat cât de contagioase pot fi persoanele asimptomatice. Astfel, un pacient testat pozitiv, dar fără simptome a stat lângă peste 450 de persoane, dintre care dintre care 25% cu afecţiuni cardiovasculare. După ce au fost ținuți sub observație timp de 5 zile, rezultatele au arătat că doar opt dintre ele au avut semnele unei infecţii respiratorii, însă nimeni nu a luat virusul, potrivit viva.ro

De altfel, Tătaru a mai spus că majoritatea victimelor epidemiei erau persoane cu comorbidități.

Cercetătorii arătau că, spre deosebire de virusul gripal, care se multiplică în plămâni, aici avem multiplicare în căile aeriene superioare. De aceea aerosolizarea e și cea care produce diseminarea virusului. Orice patologie preexistentă e un teren care așteaptă o suprainfecție. Decesele pe care le-am avut, majoritatea sunt la cei cu comorbidități. Acestea, ajutate de o infecție virală care dă o insuficiență respiratorie, pot grăbi un deces”, a mai explicat ministru liberal.

Tot Tătaru mai susține că numărul cazurilor nou raportate de coronavirus e în continuare mic în România și, dacă acest trend va fi menținut și lucrurile nu vor scăpa de sub control, atunci autoritățile vor lua în calcul un nou set de măsuri de relaxare, la mijlocul lunii, asta în timp ce în alte țări în care numărul cazurilor de infectare și de decese a explodat, restricțiile s-au ridicat de ceva timp.

sursa video: B1.ro

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.