Tensiuni în comunitatea tătară: candidatura lui Varol Amet, pentru parlamentare, a fost contestată

4
1577
Foto-Arhiva

Au apărut tensiuni șu intrigi în rândul tătarilor din România. Potrivit unui mesaj transmis pe pagina de facebook a Uniuneii Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), aceștia riscă să rămână fără reprezentant în Parlament, întrucât, spun reprezentanții acesteia, candidatura lui Varol Amet a fost contestată în instanță tot de unii memrbrii ai comunității.

Redăm mai jos mesajul integral al UDTTMR:

”Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România se află, în aceste momente, în situația de a rămâne, din nou, fără reprezentant în Parlamentul României și pentru mandatul 2020-2024. Situația critică în care ne aflăm a fost generată și de această dată de co-etnici de-ai noștri, care, mânați de orgolii personale și influențați de interese care contravin intereselor comunității noastre și implicit ale țării noastre, au contestat candidatura depusă joi, 1 octombrie, de UDTTMR, la Biroul Electoral Central, aprobată și publicată sâmbătă, 3 octombrie. Trebuie să menționăm încă de la bun început că UDTTMR este singură organizație a etnicilor tătari din România care poate depune în acest moment liste pentru a desemna un deputat, și asta că urmare a faptului că deține statutul de utilitate publică, condiție esențială în acest context. De asemenea, în conformitate cu prevederile legale, UDTTMR a depus în dată de 1 octombrie, la Biroul Electoral Central, și 5.225 de semnături ale tot atâtor etnici tătari care și-au manifestat astfel susținerea pentru candidatul desemnat de UDTTMR. Facem precizarea aici că este vorba despre candidatul Varol Amet, desemnat în urmă discuțiilor și dezbaterilor la nivelul comunității, astfel încât nominalizarea să acopere cât mai multe opțiuni.

În acest context, acceptând să ne așezăm la masă negocierilor și să depășim momentele dificile traversate pe parcursul ultimilor patru ani, ne vedem împiedicați acum exact de etnici de-ai noștri să oferim comunității drepturile și avantajele de care beneficiază în România. Dosarul depus de UDTTMR a fost contestat luni, 5 octombrie, de: Uniunea Democrată Tătară reprezentată prin Naim Belgin, de Uniunea Culturală a Tătarilor din România, reprezentată de Fildis Reșit și de Sinan Ismail, contestații respinse de instanța în ședința publică de marți, 6 octombrie.

În aceeași zi de 5 octombrie, la ora 23.00, a fost depusă prin poștă o nouă contestație, semnată de: Iuksel Mambet, Ibadula Denis, Rafi Eden, Bari Zerrin, Agali Erol, Asan Modin, Suliman Metin și Osman Azis, ultimul dintre ei, realizând în ultimul moment gravitatea situației, și-a retras semnătură în față instanței. Din nefericire, această cerere a fost acceptată de instanța de judecată.

Dincolo de motivele invocate în toate contestațiile depuse de co-etnicii noștri, este regretabil gestul în sine de a împiedică demersurile UDTTMR de a readuce comunitatea tătară acolo unde îi este locul, alături de celelalte minorități etnice, în Parlamentul României. Este regretabil și în același timp clar că, știut fiind faptul că doar UDTTMR poate depune liste pentru alegerile parlamentare, co-etnici de-ai noștri, care doar mimează dragostea și respectul față de această comunitate, nu fac altceva decât să o condamne la pieire și să o pedepsească să rămână încă patru ani în afară Parlamentului și fără finanțare.

Sperăm că în acest ultim ceas acești co-etnici care mimează tătărismul de atâția ani se vor cai pentru actele lor distructive și vor înțelege că binele comunității trebuie să primeze și nu orgoliile și interesele personale”.

D.A.

4 COMENTARII

 1. 1)jurnalism partinitor , deontologia e un lucru sfant, unde e parerea contestatorilor!
  2)cum a fost acceptata candidatura de Biroul Electoral Central si anulata de instanta,
  3) de ce nu s-au inteles s-au inteles pana acuma ? sau s-au bazat pe lipsa de vigilenta cum a fost in cazul cand s-a schimbat legea cu un act notarial in cazul alegerii sefului de cult !
  ar fi minune daca ati publica comentariul 🙂

   • Bună ziua,
    Atât pe site, cât și pe pagina de Facebook, există modalitățile de contact: număr de telefon, adresă email. Un comunicat nu se pune sub formă de link într-un comentariu.
    Puteți suna, sau trimite un email, în care vă prezentați, cine sunteți, din partea cui vreți să trimiteți comunicatul. Apoi, în funcție de conținutul acestuia vom decide dacă se poate publica sau nu.
    Vă mulțumim

    • Am inteles. Sunt unul din cei care au semnat contestatia din partea Comitetului de reorganizare a Uniunii.Iar adresa de e-mail am lasat-o.Linkul este pagina oficiala a Comitetului de Reorganizare format in jurul membrilor Fondatori ai UDTTMR. Revin cu comunicatul.Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.