Aproape 180 de milioane de tone de țiței și gaze naturale au importat țările din Uniunea Europeană, în al doilea trimestru al anului, potrivit datelor făcute publice de Eurostat.
Cea mai mare pondere o acoperă țițeiului, materia primă folosită de rafinării, din care obțin carburanți și alte produse petroliere, peste 60%, cu 110 milioane de tone care au ajuns în țările membre, în perioada iulie – septembrie.
Cele mai importante trei surse de țiței pentru UE, în perioada amintită, au fost Statele Unite ale Americii (15,1% din total), Norvegia (14,1%) și Kazakstan (11,7%). Țara din Asia Centrală, principal furnizor și pentru România, a trimis peste 12 milioane de tone de țiței către statele UE.
De notat că țițeiul kazah este prinpala sursă de aprovizionare și pentru rafinăria Petromidia. „Unitatea din Năvodari dispune de un flux stabil de materie primă, în principal datorită achizițiilor de țiței kazah realizate cu sprijinul KazMunayGas, compania națională de petrol și gaze din Kazahstan. În 2024, în vastă proporție, Petromidia a procesat țiței kazah – KEBCO și CPC”, a transmis Rompetrol Rafinare odată cu rezultatele companiei la primele 6 luni din 2024.
Există și o explicație pentru intrarea și menținerea Kazahstanului în Top 3 importatori la nivel UE. În urma sancțiunilor internaționale impuse Federației Ruse, Europa a avut nevoie rapid de alternativă, pe care a găsit-o tot în Est. Dispunând de resurse vaste, Kazahstanul a intrat puternic pe piața europeană, după ce a clarificat și distincția dintre țițeiul său și cel rusesc (KEBCO, sortimentul kazah, a fost diferențiat de REBCO).
Astfel, ponderea de materii prime din stepa kazahă au câștigat teren, fapt certificat de ministrul Energiei kazah, la începutul anului.
„Rezultatele din 2023 au arătat că exportul de țiței kazah către țările Uniunii Europene a fost de 46,6 milioane de tone, în timp ce exportul total de țiței kazah se ridica la 70,5 milioane de tone sau 66% din totalul exportului de țiței din Kazahstan. Republica Kazahstan este un furnizor de încredere pentru Europa, contribuind la securitatea energetică a acesteia. În acest context, suntem interesați de extinderea acestei cooperări. Principalii consumatori de țiței kazah în Europa sunt Italia, Olanda, Grecia, Franța, Turcia și Spania”, declara Almassadam Satkaliyev, cu ocazia unei vizite în România.
Același ministru a vorbit zilele trecute cu presa internațională și a confirmat faptul că există cereri de suplimentare a volumelor, dând exemplul Germaniei: „intenționăm să livrăm 1,2 milioane de tone de țiței către Germania, până la finalul anului. Există o cerere din partea Germaniei să creștem volumele la 2,5 milioane de tone”.
A.C.