Tot ce trebuie să știţi despre simulările la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat. Interviu cu prof. Anamaria Ciobotaru, directorul Colegiului Naţional Pedagogic din Constanţa

0
381

Elevii de clasa a XII-a sunt așteptați la simulările pentru examenul naţional de Bacalaureat, luni, 22 martie, ora 9:00, când va avea loc proba scrisă la Limba și literatura română. Simularea examenului de Bacalaureat se reia în acest an, după ce anul trecut probele nu au mai fost susținute din cauza pandemiei. Aproximativ 5.400 de elevi constănțeni de clasa a XII-a și a XIII-a vor susţine probele de simulare din cadrul examenului de Bacalaureat național 2021. La nivelul județului au fost stabilite 61 de centre de simulare, din care 31 de unități de învățământ liceal sunt în municipiul Constanța. În ceea ce privește simularea examenului de Evaluare Națională pentru clasa a VIII-a, aceasta începe în data de 29 martie.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete. De asemenea, este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, notițe, însemnări, precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete).

Elevii din zonele carantinate se vor putea deplasa la unităţile de învăţământ la care învaţă din afara localităţii carantinate pentru a participa la simularea examenelor naţionale, potrivit unei adrese a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

“Având în vedere faptul că în perioada 22 – 31 martie se desfăşoară simulările pentru evaluările naţionale 2021 şi examenele naţionale de Bacalaureat, vă menţionăm faptul că deplasarea elevilor în vederea participării la simulările pentru examenele naţionale este circumscrisă altor motive justificate din ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de urgenţă privind instituirea carantinei zonale şi reprezintă o excepţie de la măsura interzicerii circulaţiei persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei în interiorul şi în afara zonei carantinate“, se arată în document.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat vineri că simularea pentru examenele naționale va fi reprogramată în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a depășit nivelul de 6 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori. Elevii înmatriculați în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a depășit nivelul de 6/1.000 de locuitori vor putea susține simulări ale examenelor naționale, cu prezență fizică, după încetarea măsurilor de carantinare, conform unui calendar aprobat de inspectoratele școlare, dar nu mai târziu de 15 mai 2021, a precizat ministrul.

Având în vedere recentele evoluții epidemiologice, pentru a asigura pregătirea nediscriminatorie în vederea susținerii examenelor naționale, Ministerul Educației completează Ordinul 3449/2021 privind organizarea simulării evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2020-2021”, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu pe pagina de Facebook.

Profesorul Anamaria Ciobotaru, directorul Colegiului Național Pedagogic “Constantin Brătescu” din Constanța, singura instituție cu 4 niveluri de învățământ, ne-a dezvăluit zilele trecute, în cadrul unui interviu Focus Press, cum decurge semestrul al II-lea al anului școlar 2020-2021, unde ne aflăm după un an de predare on-line şi care sunt primele concluzii.

Am început semestrul al doilea, în scenariul II, cu elevii de la ciclul primar – cele două alternative, cu preşcolarii din grădiniţa de aplicaţie şi cu elevii din claselor a VII şi a XII, pentru că instituţia noastră de învăţământ are 4 niveluri de şcolarizare. Ceilalţi elevi derulează procesul instructiv educativ în mediul on-line. Este vorba despre clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X –a şi a XI-a. Ne descurcăm bine, pentru că ne-am pregătit încă din martie anul trecut, pentru a comuta oricând scenariul acesta în mediul on-line. Să ne amintim că, din martie anul trecut, de pe 11 martie şi până pe 14 iunie, toţi elevii au derulat procesul instructiv educativ în mediul on-line. Sigur că vor să vină la şcoală şi ceilalţi, dar docamdată mergem pe acest scenariu partajat. O parte dintre elevii noştri şi preşcolarii sunt în instituţie şi ceilalţi derulează încă procesul instructiv educativ în mediul on-line “, a declarat prof. Anamaria Ciobotaru.

Colegiul Naţional Pedagogic Constantin Brătescu din Constanţa a câştigat de patru ori consecutiv titlul de Şcoala Europeană, fiind singura instituție din Dobrogea și una dintre cele 4 școli din țară care au reuşit această performanță. În contextul actual, instituţia de învăţământ a devenit, astfel, un reper cultural al Constanţei care promovează învăţământul de calitate, performanţă, îmbinând într-un mod creativ inovaţia şi tradiţia validată de o existenţă de peste 120 de ani vechime. Colegiul Național Pedagogic ,,Constantin Brătescu” este singura instituție selectată din Dobrogea pentru va participa în acest an la cea de a V-a ediție a programului ,,Școli-ambasador ale Parlamentului European”.

CALENDAR Simulare Bacalaureat 2021, clasele a XII-a și a XIII-a:

22 martie 2021: Limba şi literatura română – proba E.a)

23 martie 2021: proba obligatorie a profilului – proba E.c)

24 martie 2021: proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d)

25 martie 2021: Limba şi literatura maternă – proba E.b)

31 martie 2021: Comunicarea rezultatelor

CALENDAR Simulare Evaluare Naţională 2021, pentru elevii clasei a VIII-a:

29 martie 2021: Limba şi literatura română

30 martie 2021: Matematică

31 martie 2021: Limba şi literatura maternă (pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă)

16 aprilie 2021: comunicarea rezultatelor.

Mulți părinți vor să știe cum se vor desfășura simulările pentru examenele naționale, după o pauză de un an, în contextul pandemiei de coronavirus, dar şi ce prevede noua programă pentru evaluarea națională. La Colegiul Național Pedagogic din Constanța elevii se pot testa pentru COVID, existând 2 cabinete medicale și două izolatoare. Câți elevi au fost testați de la reînceperea cursurilor și câți au ieșit pozitivi la testele COVID? Mai multe detalii despre aceste aspecte importante, în materialul VIDEO!

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.