Tot mai mulți constănțeni se plâng de faptul că au fost diagnosticați cu rinite alergice, dând vina pe praful din oraș. De dată recentă, amintim că, de exemplu, locuitorii din zona Casa de Cultură se plângeau că nu pot sta cu geamurile deschise nici măcar o oră, întrucât toată casa li se umple de praf. Iar situația poate fi întâlnită, din păcate, în toate zonele în care se efectuează lucrări.
Constănțenii se plâng că au dezvoltat simptome precum strănut, mâncărimi de ochi și nas, lăcrimare și „râcâială“ în gât, și puseuri de tuse.
Potrivit unui medic de familie din zona Inel II, în ultima perioadă a crescut numărul pacienților care se prezintă cu astfel de simptome, în cele mai multe dintre cazuri diagnosticul fiind rinită alergică.
„Simt ca și cum am ceva în gât și încep să tușesc. Am reprize de tuse convulsivă, aș putea spune. Beau apă și, încet, încet, mă liniștesc. Am plecat o perioadă din oraș și nu am mai avut aceste simptome. Am revenit și au revenit și ele. Am fost diagnosticat cu rinită alergică, iar medicul mi-a spus că sunt mulți care au dezvoltat această afecțiune. La ce praf este în oraș…“, a declarat, pentru Focus Press, un bărbat, locuitor al municipiului Constanța.
Precizăm că situația prafului din oraș este una alarmantă, potrivit cetățenilor, care ne-au precizat că nu pot sta cu geamurile deschise, pentru că li se umple casa de el. Situația a fost confirmată de locuitorii mai multor zone, în special fiind vorba de Casa de Cultură, Far, Poarta 6, Centru.
Potrivit Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, pe 13 septembrie a.c., unitățile de PM10 au ajuns, în anumite intervale orare, la valori de 60 ug/m3 (stația CT 1 de la Casa de Cultură), iar pe 11 septembrie a.c., a atins și pragul de aproape 160 ug/m3 (tot stația de la Casa de Cultură)
„PM 10“ înseamnă particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10, iar particulele mai mici decât cele de 2,5 microni, PM 2,5. Ele se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni, și să provoace probleme de sănătate.
Stația de la Casa de Cultură (CT1) pe 13 septembrie:
Pe site-ul Rețelei Naționale de Monitorizare a Aerului este evidențiat faptul că orice valoare a PM10 care depășește 40 ug/m3 înseamnă o calitate rea a aerului.
Stația de la Casa de Cultură (CT1), pe 11 septembrie:
Adică, potrivit indicilor de calitate: 40-50 ug/m3 înseamnă o calitate moderată a aerului, 50-100 ug/m3 una rea, 100-150 ug/m3 foarte rea, iar 150-1200 ug/m3, extrem de rea.
Astfel, observăm că, în Constanța, în anumite intervale orare, unitățile de particule mai mici de aproximativ 10 micrometri au atins pragurile de calitate rea a aerului (pe 13 septembrie a.c.) și rea, foarte rea și extrem de rea (pe 11 septembrie a.c.).
Ce boli poți dezvolta de la aceste particule
„Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât, şi pătrund în alveolele pulmonare, provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate, în special, persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer și, în consecință, mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind, practic, filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație ridicată de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură“, potrivit Rețelei Naționale de Monitorizare a Aerului.
De asemenea, rinita alergică apare din cauza unor reacții imunologice excesive în prezența unor substanțe străine, denumite alergeni. Gradul de sensibilizare a persoanei și cantitatea de alergeni influențează în mod decisiv apariția și agravarea simptomatologiei. Alergenii pot fi: praf, polen, mucegai puf, pene, păr, scuame.
Specialiștii recomandă să vă prezentanți la medic dacă prezentați simptomele amintite mai sus și, de asemeena, să purtați mască de protecție în zonele cu praf. Adică în mai toată Constanța, în momentul de față.
Liliana BELCIUG