Traficul și consumul de steroizi a devenit infracțiune și se pedepsește cu închisoarea! Aviz amatorilor

0
222
Sursa foto: steroizi.ro

În atenția amatorilor de mușchi mari și umflațiîn mod artificial: în România consumul și traficul de steroizi a devenit infracțiune și se pedepsește cu închisoarea, asemeni consumului și traficului de droguri!

Recent, Camera Deputaților a adoptat un proiect privind modificarea Legii 104 din 2008, privind ”prevenirea şi combaterea producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante cu grad mare de risc”. Potrivit acestui proiect, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru fabricarea, oferirea, vânzarea, dar şi administrarea acestora.

„Fabricarea, producerea, experimentarea, prepararea, procesarea, transformarea, oferirea, distribuirea, vânzarea, punerea în vânzare, administrarea, livrarea cu orice titlu, trimiterea ori alte operaţiuni privind circulaţia substanţelor dopante cu grad mare de risc şi a produselor care conţin substanţe dopante cu grad mare de risc, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi”, potrivit noilor reglementări.

La acest capitol intră steroizii, principala categorie de substanţe dopante folosită atât de sportivii profesionişti, cât şi de cei amatori, dar şi hormonii de creştere şi substanţele chimice care sporesc producerea naturală de testosteron şi hormoni de creştere

Conform documentului aflat la Camera Deputaţilor, şi îndemnul la consumul ilicit de substanţe dopante va constitui infracţiune dacă modificarea legislativă va fi aprobată, fiind pedepsit cu închisoare de până la 3 ani. În cazul în care faptele săvârşite duc la moartea victimei, pedepsele pot ajunge până la 7 ani de închisoare.

De precizat că aceste fapte erau oricum interzise în Romînia, însă erau contravenții și se pedepseau cu amendă de până la 25 de mii de lei. Acum, după modificările de rigoare, au devenit infracțiuni.

Modificările Legii 104 din 2008 au fost propuse de către Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) în urma consumului înregistrat, mai ales în sălile de culturism şi fitness. 

Preşedintele ANAD, fostul arbitru internaţional Cristian Balaj, a postat un mesaj, pe pagina personală de Facebook, în urmă cu o săptămână, prin care anunța marea veste:

”Victorie importantă astăzi în Parlament în lupta cu steroizii! Camera Deputaţilor a adoptat cu unanimitate de voturi, 308 voturi ‘pentru’, una dintre cele mai importante legi din domeniul anti-dopingului: pedepse cu închisoarea pentru producătorii, traficanţii şi pentru cei care îndeamnă la administrarea de steroizi şi hormoni de creştere.

Prin adoptarea acestei legi ne aliniem standardelor impuse de Uniunea Europeană şi, în special, asigurăm copiilor noştri şansa de a creşte sănătoşi într-un mediu şi un sport curat. Mulţumesc Guvernului României, Ministerului Tineretului şi Sportului şi Parlamentului României pentru susţinerea acestui proiect legislativ atât de important pentru practicanţii sportului recreativ şi pentru tânăra generaţie de iubitori ai sportului! Felicitări şi mulţumiri tuturor colegilor mei de la Agenţia Naţională Anti-Doping! Sunt mândru că suntem o echipă!”, a mai transmis Balaj.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.