Trimis în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene, achitat de instanță

0
503
Tribunalul Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

Un fermier trimis în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene, a fost achitat de judecătorii Tribunalului Constanța. În urmă cu doi ani, mai exact pe data de 2 noiembrie 2018, Stere Gima a fost trimis în judecată în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Rechizitoriul trimis în instanță de procurorii DNA arată că în perioada iunie 2011 – martie 2012, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpatul Gima Stere, personal și în calitate de asociat al unei persoane fizice autorizate, a folosit, în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), mai multe documente false, inexacte sau incomplete, în care a atestat mai multe aspecte nereale, printre care și îndeplinirea condițiilor minime de eligibilitate (să fi lucrat mai mult de 50% din timpul sau de lucru în cadrul unei ferme cu cel puțin 12 luni înaintea instalării pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole).
Prin aceste demersuri, inculpatul Gima Stere a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 64.849 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fosta A.P.D.R.P.) s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză a fost instituită măsura popririi asiguratorii asupra conturilor bancare deținute de inculpat, până la concurența sumei de 64.849 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Achitare pe fond

După doi ani de la debutul cercetării judecătorești, instanța de fond a decis achitarea inculpatului: ”Achită pe inculpatul GIMA STERE, respinge, ca nefondată, acţiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale-Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Dispune ridicarea popririi asigurătorii instituit prin ordonanţa nr.146/P/2016 din 10.09.2018 a emisă de DNA – Serviciul Teritorial Constanţa asupra conturilor bancare aparţinând inculpatului Gima Stere, până la concurenţa sumei de 64.849 lei. Cheltuielile judiciare avansate de stat în rămân în sarcina acestuia. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 14.12.2020”, se arată în încheierea de ședință.

Așa cum se arată și în minuta instanței, hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.