Trimis în judecată în dosarul penal denumit sugestiv „Mană cerească“, Teodosie Petrescu așteaptă pronunțarea judecătorilor, care urmează să stabilească legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriu, precum și a întocmirii materialului probator.
ÎPS Teodosie a fost trimis în judecată de DNA pentru infracțiuni de corupție, alături de Ilie Petre. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Constanța, pe 7 mai 2024. Doar că, până la începerea judecății propriu-zise, un judecător trebuie să stabilească, în Cameră preliminară, dacă rechizitoriul întocmit de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție a fost întocmit cu respectarea tuturor prevederilor legale.
La unul dintre termenele trecute, Teodosie a declarat, la ieșirea din sala de judecată, că nu sunt probe împotriva sa. În același context, avocata ierarhului a declarat că au fost depuse concluziile, iar pronunțarea a fost amânată. Astfel, judecătorul trebuia să se pronunțe asupra legalității trimiterii în judecată la termenul de vineri, 25 octombrie, însă instanța a amânat pronunțarea în data de 11 noiembrie.
Amintim că arhiepiscopul Tomisului era urmărit penal de către procurorii Anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, iar un consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă.
„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică «înţelegerea» respectivă“, se arată într-un comunicat transmis de DNA la începerea urmăririi penale a reprezentanţilor Arhiepiscopiei Tomisului.
Potrivit procurorilor, suma de 800.000 de lei urma să fie utilizată pentru finanţarea unor lucrări de construcţie ori reabilitarea unităţilor de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.
Procurorii l-au trimis în judecată pe Teodosie, iar dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel. Abia după verificarea legalității întocmirii rechizitoriului și a materialului probator se va discuta despre începerea judecății, însă și decizia judecătorului din Camera preliminară poate fi contestată. Prin urmare, până la soluționarea acestui caz mai e cale lungă.
Daniel ALBU
Arestați-l odată pe asa zisul popa Teodosie sau porcu…
Asa parca îl cheamă în realitate
Un excroc care dacă ar putea ne – ar trimite în 1400
Să se ducă d… !
Securist î…, o pana… cu barbă!
Normal! Le este frică de popa ăsta că îi afurisește pe toți. Deci omul are liber la furat, nimeni nu are curaj să îl deranjeze.