Turcia va intra într-un lockdown, de joi seara

0
193
sursa foto: agora.md

Turcia intră în lockdown din 29 aprilie până pe 18 mai, perioadă care se suprapune cu finalul lunii Ramadan, inclusiv zilele de Bayram, în ideea de a încerca să salveze sezonul turistic. Ministerul Afacerilor Interne a emis o circulară către cele 81 de provincii, dar fără prea multe detalii referitoare la măsurile impuse turiștilor, scrie turcianews.com

Așadar de joi, 29 aprilie, de la ora 19, Turcia intră în lockdown total, ceea ce înseamnă că ne vom putea deplasa doar până la cel mai apropiat magazin alimentar, pe jos, fără mașină. Hypermarketurile vor avea program între orele 10-17, duminica vor fi închise, dar se va putea face aprovizionarea și prin comandă online și livrare la domiciliu, iar în acest caz putem beneficia de multe campanii și reduceri, prețurile la comanda online fiind adesea mai accesibile decât cele de la raft. Persoanele care nu se pot deplasa să își facă aprovizionarea, sau care sunt bolnave, vor primi ajutor din partea grupurilor de asistență socială.

Restaurantele, cafenelele, vor putea face în continuare livrări la pachet, în program de 24 de ore, până joi, 13 mai, când pentru perioada de Bayram programul pentru delivery va fi restricționat până la ora 1.

În timpul lockdown-ului vor fi închise toate locurile de muncă, cu excepția locurilor în care sunt vândute produse alimentare de bază, medicamente și produse de curățenie, precum și lanțurile de producție, fabricație, aprovizionare și logistică. În instituțiile publice, cu excepția serviciilor de sănătate, securitate și apeluri de urgență, personalul va fi redus la minim, adică nu va depăși 50% din numărul total de personal. Dacă vor lucra la distanță, de asemenea au interdicție de a părăsi locuința.

Cetățenilor turci le sunt interzise călătoriile interubane, în afara restricțiilor aflându-se doar anumite categorii de funcționari publici, cei care obțin permise necesare deplasării pentru înmormântarea rudelor de gradul I, pacientii externați, cei care au o programare la medic. Persoanele care vor călători cu transportul public cum ar fi avionul, trenul, vaporul sau autobuzul, înainte de a plăti biletul vor fi verificate dacă au un asemenea permis de călătorie.

Cetățenii turci vor putea merge în unități hoteliere doar dacă au un permis de călătorie special emis, în funcție de circumstanțele obligatorii.

Având în vedere că până acum au fost depistate situații în care scutirile au fost folosite abuziv, acum autoritățile vor amplifica controalele, vor fi stabilite puncte de control la toate intrările și ieșirile din orașe, precum și în interiorul acestora, în perimetrul brutăriilor, piețelor, magazinelelor alimentare, măcelarii etc.

Cum sunt afectați turiștii de lockdown

După declarația de ieri a președintelui Recep Tayyip Erdoğan, Ministerul Afacerilor Interne a emis circulara „închidere totală”, dar nu au fost aduse prea multe lămuriri pentru turiști, ci se arată că cetățenilor străini care se află temporar în Turcia strict în scop turistic, nu li se vor aplica restricțiile de călătorie interubană, ci doar celor care sunt în afara statutului de turist, inclusiv deținătorilor de permise de ședere.

De asemenea, pentru călătoriile cu avionul, trenul, vapoare sau autobuze, interogarea codului HES va fi făcută înainte ca pasagerii să fie admiși la îmbarcare, iar capacitatea de transport va fi doar de 50%.

Pentru sezonul estival 2021, speranțele hotelierilor turci erau puse în turiștii din Marea Britanie, Rusia și Ucraina, dorind să dubleze numărul de turiști de anul trecut (în 2020 au fost 15.963.997 turiști, mai puțin cu 69%, față de anul 2019). În sezonul trecut cei mai mulți turiști străini au fost din Rusia (2.128.758 persoane), Bulgaria (1.242.961 persoane) și Germania (1.118.932 persoane), după care au urmat Ucraina, Marea Britanie, Georgia, Irak, Iran, Franța și Țările de Jos. Se estimează că decizia Rusiei de a suspenda zborurile cu turiști către Turcia până la data de 1 iunie va avea ca rezultat o pierdere de aproximativ două milioane de turiști și 1,5 miliarde de dolari din veniturile din turism.

Vicepreședintele CHP, Ali Öztunç, atrage atenția asupra faptului că oamenii își vor pierde sursele de venit în lipsa unei susțineri guvernamentale și că nu vor mai avea bani pentru a plăti electricitatea, apa, chiria. „Oamenii ăștia vor mânca pietre? A fost necesară închiderea completă? Da, era necesară … Dar veți face acest lucru cu sprijinul statului, fără a răni oamenii, muncitorii… Dacă congresele ținute în sălile aglomerate sunt motivul pentru care țara a ajuns aici, nu îi poți pune pe oameni să plătească factura pentru asta! „

Vicepreședintele CHP, Seyit Torun: „A venit lockdown-ul, dar unde este pachetul de sprijin al comercianților și al cetățenilor care trag oblonul?”

Vicepreședintele Partidului Viitorului, Selçuk Özdağ: „Deși este o decizie târzie, noi o susținem. Guvernul ar trebui să răspundă nevoilor economice ale cetățenilor noștri.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.