Uniunea Europeană trebuie să scadă consumul de carne animală cu 71% până în 2030. Este un alt angajament al Bruxellesului pe lângă interzicerea automobilelor cu benzină, din 2035. România, deși se află pe locul 25 din Uniune la consumul de carne, trebuie să îl reducă cu aproape două treimi până în 2030 și cu 3 sferturi până în 2050. În plus, nici reclamele la produsele de carne nu vor mai fi permise.
După ce liderii europeni au stabilit că mașinile pe benzină și gaz trebuie să fie interzise până 2035, o altă măsură importantă ar urma să combată schimbările climatice: fermele de animale. Pentru a menține încălzirea globală la cel mult 1,5 grade Celsius, emisiile de carbon trebuie să fie reduse cu 45% până în 2030 și să ajungă la zero net până în 2050.
Oamenii de știință spun că Pământul este deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius mai cald decât acum 200 de ani, iar emisiile continuă să crească. ONG-ul Greenpeace cu sediul în Amsterdam anunța în 2020 că Uniunea Europeană ar trebui să scadă consumul de carne cu 71% până în 2030 și cu 81% până în 2050, pentru a reduce poluarea din agricultură.
În plus, susțin activiștii de mediu, o mare parte din carnea produsă nici nu ajunge pe masă, ci la gunoi. Cantitatea reală de carne pe care o mănâncă în medie un european ar fi sub 460 de grame, adică mai puțin de trei burgeri pe săptămână, susține Greenpeace, scrie realitatea.net
Europenii mănâncă de două ori mai multă carne decât media globală și de trei ori mai multe lactate. Cea mai multă carne se consumă în Spania, unde un locuitor ajunge să mânânce în jur de 100 de kilograme de carne pe an. Spaniolii trebuie să reducă acest consum cu 76% până în 2030, adică o persoană să consume o medie de 34 de kilograme de carne pe an.
România este pe locul 25 în Uniune cu un consum de aproape 64 de kilograme de carne pe an la un locuitor. Așadar, un român trebuie să renunțe la cel puțin 40 de kilograme de carne pe an până în 2030 și să trăiască doar cu 12 kilograme de carne pe an până în 2050. Ca să ajute omul de rând să facă față acestui nou stil de viață cu mai puțină carne, agențiile de publicitate nu vor mai avea voie să promoveze carnea. Orașul olandez Haarlem va interzice din 2024 reclamele pentru produse de proveniență animală.
Toată industria alimentară poluează, spun specialiștii. De la mașinile agricole, îngrășăminte, transporturi și preparare, până la vânzarea și gătirea preparatelor din carne – toate acestea reprezintă 60% din emisiile de carbon cu efect de seră. Un raport al presei americane arată că cea mai mare parte a cărnii în 2040 nu va proveni de la animale moarte. Aceasta va fi fie crescută în cuve cu celule stem în laboratoare, fie pe bază de plante care imită gustul cărnii.
L.M.
Nu știu cine face statisticile astea si care este cu adevărat scopul lor. Avem probleme mult mai mari la nivel european.. Sa interzici reclamele la carne? Plătim niște parlamentari cu sute de mii de euro și vin cu aberațiile astea ca atmosfera pământului este mai calda cu 1.1 grade decât în urma cu 200 ani. Cu. Au ajuns la asemenea idioțenii, dacă este mai rece cu 1.1 grade? Toți parlamentarii ăștia trebuie starpiti și Europa trebuie condusa în interesul cetățeanului, CETĂȚEANUL ESTE EUROPA. în interesul cetățeanului nu prea am văzut nimic. Ni se permite o libertate sa ne plimbam din punctul A în punctul B. NE SPALA PE CREIER CU INTERNETUL SI TOATE PROSTIILE DE SOCIALIZARI VIRTUALE SI AVEM FILE. LA GREU. FRUMOASA DEMOCRATIE.
Da,parca știu ei ca acu 200 era mai rece cu 1,1grade, carnea este bine sa o consumam mai puțin dar nu sa impună,sa educe populația în sensul acesta,democrație,democrație da totul se impune!!pai asa mai bine rămâneam la comunism și mancam pe cartele,cu porția ce supla și sănătoasă era toată populația României de la salam cu soia 🙂
Scriu să îi răspund lui Alex, și da e foarte important. Și lui Titi, da, se știau cate grade au fost acum 100 de ani, avem termometru’ din 1600.
De ce e important să reducem produsele animale în special laptele și carnea?
Industria de alimente emite mai multe gaze cu efecte de sera decât toată industria transporturilor combinată deci toate mașinile, toate avioanele , toate iahturile combinate pe planetă nu emit atât de mult CO2 cat emite industria agroalimentară
Produsele de origine animală furnizează doar 18% din totalul caloriilor mondial și 33% din totalul proteinelor, restul provenind din surse vegetale. Cu toate acestea, utilizăm 80% din totalul terenurilor agricole pentru producția de produse de origine animală.
Agricultura de origine animală este principalul factor responsabil de pierderea biodiversității, in ultimii 50 de ani am pierdut 70% din totalul animalelor sălbatice iar produsele animale sunt un factor masiv deoarece consumă o cantitate considerabilă de teren. Pășunatul bovinelor este principalul responsabil pentru defrișarea în aproape toate țările din zona Amazonului și reprezintă 80% din defrișarea curentă (Nepstad et al., 2008). Defrișarea cauzată de creșterea bovinelor contribuie singură la eliberarea a 340 de milioane de tone de carbon în atmosferă în fiecare an, ceea ce reprezintă 3,4% din emisiile globale actuale. În plus față de conversia pădurilor, pășunile pentru bovine cresc riscul de incendiu și degradează semnificativ ecosistemele ripariene și acvatice, cauzând eroziunea solului, siltarea râurilor și contaminarea cu materie organică.
Dar nu e doar carbonul sau gazele cu emisii de sera
Agricultura de origine animală este responsabilă pentru o mare parte din emisiile de metan, care pot fi de până la 100 de ori mai puternice decât CO2, și aproximativ 46% din emisiile de dioxid de azot (N2O), un gaz care captează de 300 de ori mai mult căldură decât CO2. no2, de asemenea, contribuie la distrugerea stratului de ozon.
Un alt lucru care tinde să fie trecut cu vederea
Industria pescuitului a cauzat epuizarea oceanului, am omorât aproximativ 70% din populația de pești și 80% mamiferele marine mari în ultimii 50 de ani. Deșeurile de plastic provenite din echipamentele de pescuit abandonate reprezintă cea mai mare sursă de poluare plastică în oceane. Aproximativ 85% din oxigenul planetei provine din oceane, iar distrugerea acestui sistem înseamnă distrugerea sursei noastre de oxigen.
Industria pescuitului este responsabilă pentru capturarea accidentală și moartea a aproximativ 300.000 de balene și delfini în fiecare an, fiind principalul factor de deces pentru aceste animale. Aproximativ 50 de milioane de rechini sunt capturați accidental în fiecare an. Aproximativ 40% din peștii capturați la nivel mondial sunt prinsi accidental și sunt fie aruncați înapoi în mare și mor, fie sunt lăsați să moară pe vas. Acest lucru înseamnă aproximativ 38 de milioane de tone de organisme marine capturate accidental în fiecare an.
O alta problemă de care nu se vorbește este
Utilizarea de antibiotice în agricultura de origine animală este o problemă semnificativă. În trecut, 90% din antibioticele vândute în SUA erau utilizate în creșterea animalelor. Aceasta duce la dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice și creșterea amenințării pe care o reprezintă aceste bacterii. Se estimează că, în viitor, vor muri aproximativ 10 milioane de oameni în fiecare an din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice.
Și pesticidele sunt o problema
Industria agrochimică utilizată pentru culturile de soia și porumb implică vânzări masive de produse chimice periculoase pentru sănătatea umană și mediul înconjurător. Aproximativ trei sferturi din producția mondială de soia și porumb ajung să fie folosite în hrănirea animalelor din industria cărnii.
Dar cel mai important lucru este cat de mult am pierdut din animalele sălbatice -cum am spus și mai sus, in ultimii 50 de ani am reușit să ștergem de pe fața pământului 70% din animalele sălbatice din cauza că am distrus ecosistemele.
Într-un scenariu ipotetic în care întreaga lume adoptă o dietă pe baza de plante, se estimează că suprafața totală utilizată pentru agricultură ar scădea de la 4,1 miliarde de hectare la 1 miliard de hectare, ceea ce înseamnă o reducere de 75%. Aceasta ar elibera o suprafață echivalentă cu America de Nord și Brazilia combinate, care ar putea fi folosită pentru refacerea habitatelor naturale
Deci da, să reduci consumul de produse animale este extrem de important și e unul din putinele lucruri care ne poate salva planeta
Ești agent ecologist ? , că prea enumeri aici ce trebuie să facă omenirea ca să nu mai crească temperatura. Dar Pământul a trecut succesiv prin perioade glaciare și de încălzire fără contribuția omenirii! Despre asta nu ai citit ?