UMC închiriază un vas maritim pentru stagiile studenților. Rectorul Violeta Ciucur: „Practica este o disciplină obligatorie în planul de învățământ”

1
297
Violeta Ciucur, rector UMC

În luna iunie a acestui an, Universitatea Maritimă din Constanța (UMC) a lansat o licitație publică pentru atribuirea unui contract de prestări servicii în vederea închirierii unui vas maritim pentru desfășurarea stagiilor de practică, pentru viitorii ingineri din cadrul Facultății de Electromecanică. Proiectul din care va fi finanțat contractul de achiziție este „Un viitor mai bun pentru studenți”, prin Programul operațional capital uman 2014-2020.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea utilității sistemului educațional universitar pentru piața muncii prin dezvoltarea de sisteme de învățare bazate pe muncă în vederea creșterii numărului de absolvenți care își găsesc un loc de muncă la absolvirea studiilor universitare, asigurând un proces integrat, complet și eficient de tranziție de la școală la viața activă. Valoarea este de 1.496.000,00 de lei,  iar data limită de depunere a ofertelor este 25 iulie. Unic ofertant este societatea din Constanța, Black Sea Services.

Prof. univ. dr. ing. Violeta Ciucur, rectorul Universității Maritime Constanța, a declarat pentru Focus Press de ce este necesar acest proiect pentru studenții Facultății de Navigație și Transport Naval, Electromecanică Navală din cadrul Universității Maritime Constanța. Rectorul consideră că practica este elementară în anii studenției, astfel, studenții vor cunoaște îndeaproape meseria pe care au ales-o.

„Practica este o disciplină obligatorie în planul de învățământ și în pregătirea oricărui student care vrea să devină inginer. Prin urmare există practică de specialitate și practică de domeniu, ele sunt repartizare în anii doi sau trei de studii conform standardelor. Suntem partenerii unor proiecte europene, care au inclus atât studenți, cât și profesori pe două proiecte de acest gen, prin care se finanțează și organizează practica studenților cu scopul ca aceste competențe practice să fie dobândite. Cu alte cuvinte, dorim să îi apropiem mai mult de locurile în care ei ar putea să activeze după. La aceste activități noi avem parteneri economici din Constanța cu care am încheiat contracte, protocoale de colaborare. Am organizat practică în anul universitar trecut și anul acesta.

La proiectul de organizare a practicii de la Facultatea de Electromecanică Navală, acolo în textul acestui proiect a fost specificată o achiziție: servicii de organizare a practicii pe navă, pentru a se dobândi aceste competențe, pentru că sunt și studenți care nu pleacă în practică îmbarcată. Noi avem două categorii de studenți: cei care își doresc să navigheze și atunci încep încă din universitate să se înscrie și să plece în practicile îmbarcate, dar sunt și studenți care doresc probabil să înceapă o activitate mai târziu, sau care își doresc să activeze în cadrul angajatorilor economici din județ, deci pe uscat. Prin urmare, pentru a se dobândi totuși aceste competențe se achiziționează în cadrul acestui proiect, de la Facultatea de Electromecanică Navală, servicii de închiriere a unei nave care va fi pusă la dispoziția studenților și care va permite accesul la bord, organizat, pe grup și, în același timp, vizionarea acelor echipamente care sunt specifice, fie la punte, mașină, instalațiile de la bord. Considerăm, astfel, că aducem studentul, viitor inginer, mai aproape de ceea ce el va întâlni, atunci când el va deveni un specialist”, a declarat prof. univ. dr. ing. Violeta Ciucur, rectorul Universității Maritime Constanța.

Grupul țintă este format din 325 de studenți înmatriculați în sistemul național de învățământ terțiar din cadrul Universității Maritime din Constanța. Studenții vor proveni din cadrul Facultății de Navigație și Transport Naval, Electromecanică Navală sau din cadrul secțiunilor de master organizate de universitate. Din cei 325 de studenți care alcătuiesc grupul țintă, minim 37 vor proveni din mediul rural respectiv 11.38%.

Loredana MIHAI

Citește și:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.