Un avocat fost consilier județean cere instanței ca primarul Chițac să fie amendat în fiecare zi în care nu îi permite să supraetajeze blocul pe care îl construiește în Faleză Nord

0
1020

Firmele CT&VMA Construcții și Rent Anytime l-au dat în judecată pe Vergil Chițac deoarece Primăria nu le eliberează un certificat de urbanism care să le permită să supraetajeze blocul pe care îl construiesc în Faleză Nord. Pe fond, judecătorii le-au respins cererea, dar au făcut recurs.

CT&VMA Construcții SRL și Rent Anytime SRL au atacat cu recurs, miercuri, 22 septembrie a.c., hotărârea Tribunalului Constanța de a le respinge cererea de anulare parțială a certificatului de urbanism 511/10.02.2021, ce nu le permite supraetajarea cu un nivel a blocului pe care îl construiesc în Faleză Nord, strada Maior Șofran nr. 18.

Cele două firme au cerut și ca Primăria Constanța să fie obligată să le elibereze un nou document de urbanism pentru supraînălțare în maximum zece zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, dar și ca Vergil Chițac să le plătească 1.000 de lei/zi de întârziere, dacă nu respectă termenul de zece zile, cât și o amendă de 20 % din salariul minim pe economie, pentru fiecare zi de întârziere.

Conform aplicației Institutului Român pentru Informații Juridice (rolii.ro), administrația locală a motivat în instanță că blocul nu poate fi supraetajat cu un nivel, în suprafață de maximum 20% din suprafața construită desfășurată deoarece investitorii au beneficiat, deja, de derogări de la Planul Urbanistic General al Constanței, autorizația de construire pentru imobilul cu regim de înălțime S+P+3-4E fiind eliberată în baza unui Plan Urbanistic Zonal, tocmai ca să poată ridica un bloc de maximum 17 metri înălțime. Deci dacă li s-ar aproba supraînălțarea, s-ar acorda de două ori derogări de la PUG, ceea ce ar conduce la încălcarea legii. S-a beneficiat de derogări pentru coeficientul de utilizare a terenului și pentru regimul de înălțime prin reglementările urbanistice stabilite în PUZul care a fost adoptat de către consilierii locali în februarie 2015, iar extindere pe orizontală la etaj IV ar conduce la depășirea înălțimii maxime admisibile, care a fost o dată extinsă, deja, prin derogare de la PUG, prin PUZ.

Iar magistrații Tribunalului Constanța au fost de acord cu motivația primarului Vergil Chițac, astfel că au respins, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată formulată de CT&VMA Construcții SRL și Rent Anytime SRL. Hotărârea instanței nu este, însă, definitivă, așa că cele două firme au depus recurs miercuri, 22 septembrie a.c., Curtea de Apel Constanța urmând să stabilească primul termen în acest dosar.

Reamintim că, CT&VMA Construcţii SRL a devenit proprietara terenului de pe strada Maior Șofran nr. 18, de 157mp, în 2019, în urma unui schimb cu Primăria Municipiului Constanța, cu un teren deținut la aceeași adresă, alt lot, de 69mp, pentru că pe acesta se regăseau un trotuar și o porțiune din stradă. Iar Municipalitatea a emis autorizație de construire pentru blocul de patru etaje în octombrie a.c., pentru CT&VMA Construcţii SRL și Rent Anytime SRL. Iar certificatul de urbanism din februarie a.c. nu permite supraînălțarea, însă aprobă modificări în timpul execuției construcției, prin recompartimentări interioare, modificare fațade și schimbare de destinație a parterului (din locuințe colective în spațiu comercial).

CT&VMA Construcţii SRL are ca asociat unic și administrator pe Constantin Berdilă, un binecunoscut investitor imobiliar de la malul mării, iar în 2020 a realizat o cifră de afaceri de 4,7 milioane de lei și un profit de 91.115 lei, neavând niciun angajat.

Rent Anytime SRL a fost înființată la începutul anului 2020 și are ca asociat unic pe avocatul Gelu Adrian Gheorghiță, fost consilier județean PDL. Pentru primul său an de activitate a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 57.000 de lei și un profit de aproape 44.000 de lei, neavând niciun angajat.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.