Un funcționar public de la Serviciul Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local (SPIT) Constanța are de primit din partea instituției o sumă mare de bani, reprezentând veniturile pe care ar fi trebuit să le încaseze timp de doi ani, cât contractul i-a fost suspendat.
Numele funcționarului respectiv a apărut, la un moment dat, într-un dosar penal instrumentat de DNA Constanța, alături de alte persoane din cadrul instituției. Ba a fost și trimis în judecată pentru unele infracțiuni de corupție, motiv pentru care i-a fost suspendat contractul de muncă. Numai că, ulterior, în urma probatoriului administrat, judecătorii au stabilit că acesta nu a avut nicio implicare în comiterea faptelor.
Acuzațiile
Potrivit unui comunicat al DNA din 2018, procurorii au dispus trimiterea în judecată a Virginiei Uzun, la data faptelor director executiv al SPIT Constanţa, pentru abuz în serviciu, alături de un director executiv, un șef de la Resurse Umane, dar și de directorul unei asociații. Acuzațiile aduse au fost de fals, uz de fals, abuz în serviciu, complicitate la săvârșirea faptelor, precum și alte fapte de aceeași natură.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada noiembrie – decembrie 2017, Virginia Uzun a îndeplinit, cu încălcarea legii, acte ce ţin de atribuţiile de serviciu în legătură cu derularea ilegală şi fictivă a două contracte încheiate între SPIT, în calitate de achizitor, şi o asociație, în calitate de prestator, contracte ce aveau ca obiect organizarea de seminarii de formare profesională pentru angajaţii instituţiei publice.
„Serviciile respective, care nu au fost prestate în fapt, au fost contractate şi plătite ilegal de către SPIT Constanţa, în condiţiile în care asociaţia reprezentată de inculpatul Coronea Bogdan nu era autorizată să organizeze cursuri de formare profesională. Aceste aspecte au condus la efectuarea unor plăţi ilegale în valoare totală de 36.000 lei, ce constituie un prejudiciu pentru Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa şi, totodată, un folos necuvenit pentru asociaţia «prestatoare» a serviciilor respective“, se arată în comunicatul DNA.
Tot procurorii DNA au arătat, la acea vreme, că serviciile au fost facturate de afaceristul care deținea asociația respetcivă, iar plata a fost făcută de SPIT.
Cei care au pus la cale afacerea au fost condamnați
Trecând peste alte detalii, dosarul penal a ajuns în instanță, iar la finalul cercetării judecătorești, singurele persoane găsite vinovate și condamnate au fost directoarea SPIT (Virginia Uzun) și afaceristul care deținea asociația contractată, restul persoanelor fiind achitate definitiv, prin hotărâre judecătorească.
Cu referire strict la unul dintre cei doi funcționari publici achitați, acesta a cerut să se constate că, începând cu data de 8.12.2020, a încetat suspendarea de drept a raportului de serviciu cauzată de dosarul DNA.
În 2020, acesta a solicitat instanţei obligarea pârâtei la calcularea şi plata tuturor drepturilor salariale care i s-ar fi cuvenit în intervalul de timp 11.07.2018 – 7.12.2020, actualizate cu indicele de inflaţie, obligarea pârâtei la plata dobânzii legale cu privire la sumele ce vor fi astfel calculate, începând de la data de 08.12.2020 şi până la data plăţii efective, precum şi obligarea instituției la plata cheltuielilor de judecată.
Întrucât Statutul funcționarului public (Legea 188/1999) prevede, la art. 86, alin. 3: „În cazul în care s-a dispus clasarea sau renunțarea la urmărirea penală ori achitarea sau renunțarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei, precum și în cazul încetării procesului penal, suspendarea din funcția publică încetează, iar funcționarul public respectiv își va relua activitatea în funcția publică deținută anterior și îi vor fi achitate drepturile salariale aferente perioadei de suspendare“, iată că și Tribunalul a încuviințat ca atare, astfel încât funcționarul repus în funcție trebuie să primească de la SPIT câteva zeci de mii de euro.
Hotărârea Tribunalului a fost pronunțată în data de 24 aprilie a.c., apoi a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel, unde luni, 21 octombrie, judecătorii au respins recursul formulat de SPIT, iar sentința Tribunalului a rămas definitivă.
Prin urmare, conform statutului, SPIT va trebui să-i achite funcționarului sumele de bani reprezentând salariile și celelalte venituri accesorii, aferente perioadei 2018 – 2020, actualizate în funcție de rata inflației.
Daniel ABU