Un inculpat din dosarul polițistului din Valu lui Traian, care a refuzat o mită de 800 de euro, merge până în pânzele albe

0
2312
Imagine cu rol ilustrativ

Nemulțumit de decizia Tribunalului Constanța, un inculpat a atacat-o, cererea fiind înregistrată pe rolul Curții de Apel la începutul acestei săptămâni. Condamnat pentru dare de mită, acesta speră să scape de închisoare.

Tribunalul Constanța a condamnat, la sfârșitul lunii septembrie a.c., un inculpat de 19 ani la un an și opt luni de închisoare cu suspendare, și pe cel de-al doilea, la trei ani, o lună și zece zile de închisoare cu executare (prin contopire cu o pedeapsă stabilită de Judecătoria Botoșani), pentru dare de mită.

Aceștia au încercat să înduplece un polițist din Valu lui Traian să nu întocmească dosar penal cu privire la comiterea infracțiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice fără permis de către tânărul de 19 ani.

La audieri, polițistul din Valu lui Traian a susținut că în data de 21 februarie 2021, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, la volanul autospecialei, în jurul orei 16.30, a observat circulând pe ,,varianta“ localității un autoturism marca Ford, de culoare gri, în interiorul căruia se aflau patru tineri. La momentul respectiv, l-a identificat vizual pe conducătorul auto, despre care cunoștea că nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Întrucât a fost observat, la rândul său, de către ocupanții vehiculului menționat, conducătorul auto a mărit viteza de deplasare astfel că, pentru o perioadă de timp, a pierdut contactul vizual cu autoturismul. A pornit în urmărirea acestuia, iar după ce l-a căutat aproximativ 30 de minute prin localitate, l-a observat circulând pe străzile din zona centrală. Ca urmare a faptului că la momentul respectiv se afla singur în autospecială, a sunat un coleg de la Poliția Locală, aflat în timpul serviciului, și i-a solicitat să taie calea autoturismului.

Lucru care s-a întâmplat, așa că șoferul și ocupantul locului din dreapta față au fost conduși la sediul postului de poliție. Aici, cel de-al doilea inculpat l-a rugat ,,să fie băiat finuț“ și să treacă cu vederea împrejurarea, lucru pentru care i-a promis diverse sume de bani, inițial 300 de euro, apoi 500. Chiar a scos din buzunare mai multe bancnote de câte 50 de euro, pentru a dovedi că are bani asupra sa, iar la îndemnul său, a procedat la fel și conducătorul auto, potrivit aplicației Institutului Român pentru Informații Juridice, www.rolii.ro.

În scopul probării demersului infracțional, polițistul a pornit înregistrarea audio pe telefonul său mobil și, sub pretextul că la momentul respectiv se aflau prea multe persoane în postul de poliție, i-a chemat a doua zi, pentru a continua discuția.

În data de 22 februarie a.c., tânărul de 19 ani a venit singur și i-a dat polițistului 800 de euro, fiind prins în flagrant.

Luând în considerare circumstanțele reale și personale, lipsa antecedentelor și atitudinea sinceră și cooperantă, Tribunalul Constanța a apreciat că aplicarea unei pedepse cu închisoarea al cărei cuantum să fie orientat spre minimumul special, iar modalitatea de executare, cea a suspendării sub supraveghere, sunt criterii de individualizare ce corespund pe deplin pericolului social concret pe care acesta îl prezintă pentru ordinea publică. În plus, magistrații au considerat că această pedeapsa este echitabilă, căci impune infractorului lipsuri și restricții ale drepturilor lui proporționale cu gravitatea infracțiunii săvârșite, și este suficientă pentru restabilirea echității sociale, adică a drepturilor și intereselor statului și întregii societăți, perturbate prin infracțiune, contribuind la corectarea condamnatului și prevenirea comiterii de noi infracțiuni atât de către condamnat, cât și de alte persoane.

Cât privește individualizarea pedepsei aplicate celui de-al doilea inculpat și a modalității de executare, instanța s-a raportat atât la circumstanțele reale, cât și la cele personale, constatând că acesta a manifestat persistență infracțională și dezinvoltură în demersul său de a corupe un lucrător de poliție, învățându-l practic pe conducătorul auto cum să „rezolve“ o problemă cu legea ce rezultă din comiterea unei infracțiuni la regimul rutier, infracțiune care nu îi este străină, fiind condamnat în anul 2016 pentru săvârșirea faptei penale de a conduce un vehicul fără permis de conducere.

Cu toate acestea, al doilea inculpat este nemulțumit de decizia Tribunalului Constanța, astfel că a atacat-o, cererea sa fiind înregistrată pe rolul Curții de Apel la începutul acestei săptămâni. Primul termen în dosar a fost stabilit pentru 2 decembrie a.c.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.